Livet i Thailand Rejse informationer

Hvad koster det at bo i Thailand

Thai Food på restaurant
Skrevet af Dallemand

Der er mange der spørger mig om, hvad det koster at bo i Thailand. Dels er de interesseret i at vide, hvor mange penge de skal bruge for at skabe en tilværelse herude og dels vil de vide, hvordan man tjener penge i Thailand. Denne artikel vil kun vedrøre hvad det koster at leve her i Thailand. Hvordan man tjener penge, vil jeg fortælle dig i et anden indlæg.

Jeg plejer at svare følgende;

Det er billigt at bo i Thailand – så billigt, at det bliver dyrt. Hvad mener jeg så med det. Det vil jeg komme ind på i det nedenstående.

Mange vesterlændinge har en forestilling om, at de kan flytte til Thailand og få et luksuriøst liv for få midler. Nogle har en bette opsparing, andre har en pension og tredje har en forestilling om, at tjene penge herude, så de kan bibeholde en livsvej her.

Hvad det præcist koster at bo herude, er svært at besvare. Der er mange omstændigheder der spiller ind. Hvad forventer du? Vil du bo på landet, i Bangkok, nordpå eller måske Phuket? Hvad vil du bo i? Har du en Thai kæreste der skal forsørges? Vil du spise den lokale mad, eller vil du på restaurant hver dag?

Hvis du vil leve et fornuftigt liv, med en beskeden bolig og Thai mad på bordet hver dag. Lidt ekskursioner og ikke alt for mange drinks, bajere og damer. Så kan du måske nøjes med en 7-10.000 danske kroner per måned. Vil du bo i luksuslejlighed i Bangkok eller Phuket og på restaurant hver dag. Samtidig med et byliv, hvor du fører dig frem (mand-kvinde er underordnet) så ryger du hurtigt på 50-100.000 danske kroner per måned, uden problemer. Husk på, at Thailand ikke står stille og priserne er steget markant de sidste 10 år – og det vil de antageligvis blive ved med.

Min lejlighed i Bangkok

Min lejlighed i Bangkok

Jeg har en lille lejlighed i Bangkok – den koster 2000 danske kroner per måned + forbrug, måske en 5-700 kroner inkl. det hele. Maden jeg spiser er primært Street Food og billig. Altså er det jo ikke synderligt dyrt at leve her, skulle man tro. Men som jeg nævnte før, er det så billigt at det bliver dyrt.

Hvorfor bliver han ved med at sige det? Jo – at det er billigt i Thailand gør, at langt de fleste bliver pengeblinde. Alt er billigt og derfor har man en tilbøjelighed til, at købe mere end nødvendigt (har du en Thai kæreste vil dette blive øget markant). Når du handler mad på et marked er alt, set med dine øjne meget billigt. Derfor køber de fleste mere mad, frugt og sager, end de reelt har behov for. Det er de færreste der blot spiser én portion mad og derefter går direkte hjem og drikker en flaske vand.

Der er altid lige noget, man skal have med på vejen. Lidt pølser, frugt, en shake eller mælk. Smøger, øl. Cola eller noget kage. Der ryger altid ekstra i bæreposen.

Så sent som i går oplevede jeg dette. Jeg var ude at spise, på et lokalt marked, med min kæreste og hendes nevø. Vi gik hen til et gadekøkken, bestilte vores mad og alt var godt. Samlet pris 140 Baht (Ca. 30kr) for 3 personer. Vi var mætte og maden var god. Efterfølgende burde vi jo bare tage hjem, vi har alt i huset, behøver ikke mere. Der er købt toiletpapir og skyllemiddel.

Thai Food fra marked - 40 Baht

Thai Food fra marked – 40 Baht

Men – sådan går det bare aldrig. Vi endte med at bruge omtrent 800 Baht(165 kr.) ekstra på frugt (som var dyrt, da vi ville have noget, der ikke er sæson for endnu). Vi skulle da lige have et par Thai kager, damen skulle have nogle ristede biller og orme (ja, det kan de godt li!). Nevøen havde vrøvlet om et nyt ur, det købte han til 100 Baht. Det vil sige, at aftensmadstures pludselig kostede 140+800+100 Baht = 1040 Baht, som svare til omtrent 210 kroner. Jamen – det er jo pisse billigt. Ja, det er det! Hovedpinen er bare, at det forekommer 80% af de gange man er ude. Og dette var blot aftensmaden. Vi spiser morgenmad i hjemmet, frokost ude og aftensmad ude. Dette er prisen for vores mad, når det er Thai style, og det er det for det meste. Har du en idé om, at skulle spise ost, brød og andre fødevarer, som du spiser i Danmark – så er det helt andre priser vi taler om.

Det var lidt om maden – men der er andet, som gør det billige, dyrt. Når du flytter til Thailand må du nødvendigvis have et visa. Det koster penge. Hvor meget er ikke enkelt at svare på – det afhænger af visa typen. For mig er det en stor postering på et par tusinde per måned. Andre gør det meget billigere … og bruger en helveds tid på at ordne deres visa. Det er smag og behag, men det koster penge, uanset hvordan du drejer det.

Du skal have en forsikring. Eller, det må du selv om. Men det er nok en fin idé. Her vil prisen også variere en del. Men 50.000 Thb/10.000 danske per år må du nok sætte af.

Transport kan være en grim postering. Ofte opdager du det ikke, eller spekulerer over det. Men i Bangkok kan du hurtigt brænde 300 Baht af om dagen på at komme rundt. I provinserne er det billigere, om du selv har et køretøj. Men din scooter eller bil skal også tankes og vedligeholdes. Der skal afholdes afgifter til staten og forsikring. Vælger du at leje en scooter koster det i omegn af 100-200 baht om dagen.

Skal du eller din kæreste til tandlæge? Skal i have fikset briller? Skal i have oversat dokumenter til visa/kørekort eller andet. Skal i på en lille ferie i Thailand, Skal i eventuelt til Danmark på ferie. Har kærestens familie brug for penge? Går scooteren/bilen i stykker? Har du husket at købe opvaskemiddel og en ny lokumsbørste? Dine sko er også gået i stykker og Anton, dine bukser er revnet!

Det er billigt at bo i Thailand, det er klart. Priserne er markant lavere end i Danmark. Men – du vil opleve at dine penge ryger i et stort sort hul gang på gang. Hæver de 10.000 Baht den ene dag, kan du gøre det igen dagen efter, uden egentligt at bemærkede, at du fik dem brugt.

ATM i Bangkok

ATM i Bangkok

Agter du at flytte til Thailand – så tænk lidt over det. Det er ikke fedt at bo herude og ikke have råd til noget som helst. Efter mit estimat må du have i hvert fald 6-7.000 -og helst 10.000 danske kroner per måned.

Jeg har i denne artikel søgt at være ærlig. Mange mener at jeg er for kritisk, men jeg læser ofte på diverse forums, hvor billigt alting er i Thailand. Og det er sandt. Men ingen fortæller dig, at det billige, bliver dyrt.

 

Dette var alt for nu – læs mere om, hvordan du tjener penge i Thailand i en anden artikel.