Livet i Thailand

Dobbelt priser for udlændinge i Thailand

Dobbelt priser i Thailand
Skrevet af Dallemand

Det er Song Kran, Thailands nytår, og jeg sidder i min hybel og slapper lidt af. I går, den 13. April 2016, var selve Song Kran dagen. Det er lidt svært at finde frem til hvilken dag det bliver afholdt, da det synes at varierer lidt efter landsdel. Selv Thaierne kan ikke rigtig forklare det. Anyway – i går blev der palsket med vand i gaderne i Phuket – formoder jeg. Jeg havde nemlig købt godt ind og blev hjemme. Been there, done That! Jeg gider ikke fejre nytåret herude længere. Eller – det gør jeg, men jeg deltager i festiviteterne længere. Det er simpelthen for uhygiejnisk og for farligt. Nogle kan ikke styre det. Der bliver kørt spirituskørsel i sådan en grad, at det fanme er farligt blot at gå i 7-11 og hente lidt drikke.  Dertil kommer, at scooterne bliver dynget til med vand og pudder, hvilket er meget hensigtsmæssigt, når man er 15 år, pisse fuld og ikke fatter trafikreglerne. Der er så mange mennesker, der bliver dræbt under

Song Kran hvert år. Derfor vælger jeg at blive hjemme. Jeg har deltaget i min del, før hen i Bangkoks gader. Det var sjovt, men ja – nu er det federe, at se en film i tørvejr.

Jeg er netop kommet hjem fra en løbetur og sad og læste lidt Thai nyheder. Der kunne jeg læse, at der i dag, torsdag den 14. april 2016, er givet gratis adgang til Thaier, der tager i Nationalparker rundt om i landet. Det sker så de kan fejre ”National familie dag”.

Det lyder jo dejligt – og fedt de kan nyde familien og tage på tur, uden at slippe mønterne for det.

Problemet er blot, efter min mening – og mange, mange andre udlændinge, at det kun er Thaier der får gratis adgang/rabat. Var det blot denne ene gang, jamen så var der nok ikke nogle der ville mule over det. Men det er IKKE blot denne ene gang.

I Thailand hersker der Dobbelt priser for udlændinge rigtig mange steder. I alle nationalparker skal en Farang/udlænding betale mere end en Thai for at komme ind.

Er det Fair? Nej, det synes jeg sådan set ikke. Var det blot et symbolsk forskel i prisen, var det da fint.

Men altså – det er således, at en Thai ofte betaler 20-80 Baht, og en udlænding 500-700 Baht. Yes sir. For den samme entré. Det er jo fuldstændig absurd.

Dobbelt priser Thailand

Dobbelt priser Thailand

Det samme sker i mange af turistområderne. Som almindelig turist opdager du det nok ikke. Men når du bor herude, eller kommer her ofte, vil du hurtigt finde ud af, at der er dobbelt priser i Thailand. Det kan være på en restaurant, hvor der findes 2 menu kort. En på Thai og en på Engelsk. Det sker ofte i Pattaya har jeg set og hørt. Priserne kan lige være ganget op med 4-5 stykker i den engelske udgave. Det er sjovt at tage menukortet på Thai, bestille på Thai – og derefter se dem komme med alle mulige undskyldninger, når de prøver at tage den engelske pris. Det er simpelt hen helt gak.

I transportbranchen er det udbredt, at en udlænding betaler langt mere end en Thai. Det er dog ikke den offentlige transport den er gal med –  det fungerer ganske fint, med fair priser for alle, underligt nok. Det er de private operatører, som tager en højere pris for en dansker/udlænding i forhold til en Thai.

Så har vi alle nationalparkerne (Koh Samet, for eksempel) – her har det i mange år været dyrere for en udlænding at komme. Og som sagt, kan det være meget dyrere. Hvis man så bare følte, at man fik noget for sine penge – men det er sjældent tilfældet. Havde der bare været et rent lokum eller lokumspapir til Farangs, for de ekstra mønter vi smider. Men nej. Der er ikke en skid og det kommer heller aldrig til at ske.

I Pattaya har der været mange klager over blandt andet ”Det Flydende Market”. Her har de i mange år kørt med dobbelte priser. Mange (specielt kineserne) klagede for højlydt, og nu er de begyndt at give udlændinge en flaske vand ved entré eller en lille snack. For at retfærdiggøre, hvorfor det er dyrere for en udlænding at tage på dette, i øvrigt private, marked.

Det er helt gak mand. Sidst jeg var der betalte jeg 400 baht i entré og min kæreste 40. Men så fik jeg også en flaske vand på 400ml. Det fik min kæreste ikke, Ha! Så kan hun lærer det.

Thai Tal

Thai Tal

Det er meget udbredt, at der på skiltene med priser på et givent sted, er oplyst både en Farang pris og en Thai pris. I mange tilfælde er der tilmed brugt Thai tal, så du ikke kan gennemskue hvad deres lokale pris er. Men her har du lige et billede af Thai tal vs numeriske. Så kan du jo tjekke det ud, næste gang du ser sådan et skilt. Det skal siges, at en Thai udmærket kan læse de almindelige numre, men ok. Skal det skrives korrekt på Thai, skal det gøres med deres tegn, sådan er det. Mange gange får man blot fornemmelsen af, at disse tal er brugt, for at skjule den reelle forskel. Som du kan se på denne artikels første billede, koster det; 20 baht og 30 baht for Thai – og 100 og 150 for en udlænding. Tjek selv efter ved at bruge de tal som er vist her.

For mig er det ikke det store problem i det daglige. Og det er som sådan heller ikke noget, jeg kan gøre noget ved. Jeg bor i Thailand og indordner mig efter regler og love her.

Jeg har vænnet mig til det, men hver gang jeg læser om denne forskelsbehandling af udlændinge, vækkes min retfærdighedssans. Jeg synes simpelthen ikke det er fair. Langt fra. For mig betyder det blot, at jeg aldrig tager disse steder hen længere. Jeg gider simpelthen ikke betalte 10 gange så meget for noget, som ikke er det værd alligevel. Så hellere gemme de penge og bruge dem i et Vandland i Danmark til sommer.

Det vil svare til, at vi i Danmark tager en højere pris, hver gang der kommer en Thai.

Hvis denne Thai skal have en tur i badeland, jamen så skal Thaien da betale 10 gange så meget som vi danskere.

Betaler jeg 80 kroner for et badeland i Søndervig til sommer, så skal en Thai betale 800 kroner. Det er helt fair, sådan gør de jo i Thailand.

Prøv det på vores andre udlændinge og flygtninge i Danmark – så skal i se løjer for nogle overskrifter det vil trække. Men i Thailand – jamen der er det helt normalt, at bonne mig en 10 gange højere pris end min kæreste, det er klart!