Livet i Thailand

Dagligdagen i Rayong

Dagligdagen i Rayong
Skrevet af Dallemand

Tidligere har jeg svoret til, at bo i Bangkok, når jeg opholdt mig i Thailand. Det var der flere grunde til. Blandt andet fordi man i Bangkok har nemt adgang til alt. Lejligheder, mad, butikker, Internet og alt det der. Der er store malls hvor man kan bruge et par timer, når man keder sig lidt. Der er skytrain og Metro så man hurtigt kan komme rundt. Bangkok har alt man behøver.

Det kan begribeligt være fedt at bo i Phuket eller andre populærere steder, hvor der er lækre strande og palmer. Men det har jeg prøvet – det bliver ensformigt i længden.

Sidste år var jeg efterhånden træt af Bangkok. Selvom jeg stadig kan lide byen og befinder mig godt, når jeg er der. Så var der alligevel noget jeg var kørt træt i. Det var varmen, hastværket og forureningen. Det er sædvanligt lige et par grader varmere i Bangkok, end i andre dele af Thailand, hvor der sådan set er varmt nok til mig. Jeg svedte som et svin hver eneste dag. Bangkok har ufatteligt mange indbyggere, og alle vælter rundt de samme steder. Det gør, at man bruger alt for meget tid på at sidde i trafikpropper eller stå i kø. Der er bare et mylder af mennesker, altid. Dette medfører indlysende, at der er en del forurening og smog.

Udsigten fra Kaffebar i Rayong

Udsigten fra Kaffebar i Rayong

Derfor ville jeg bo et nyt sted. Jeg ville prøve noget nyt. Det skulle være et sted, uden turister og for mange vesterlænding. Men samtidig et sted, hvor der var mulighed for at handle, gå til stranden og tage i malls etc. Mit valg faldt på Rayong.

Rayong er lokaliseret omkring 2,5-3 timers kørsel fra Bangkok, alt efter trafik. Byen ligger i det østlige Thailand, en times tid længere mod øst end Pattaya. I Rayong provinsen er der lidt af det hele. Der er bjerge, fiskeri, strande, landbrug, enorme virksomheder, malls – der er faktisk i skrivende stund, lige åbnet et nyt center. Det vil sige, at der er to støre malls i Rayong. Dem vil jeg komme nærmere ind på i anden artikel.

I Rayong bor der omtrentlig en halv million mennesker + alle dem, der ikke flytter adresse, når de bor og arbejder her. Tallet er nok snare 6-800.000 indbyggere, vil jeg tro.

Rayong er ganske ukendt af mange udlænding, det er sådan set fedt nok. Der er ikke den banale Farang-kultur. Der findes kun få værtshuse/pubs for vesterlændinge. Resten er normal Thai kultur. Det er ganske befriende. Men mange kender nok Rayong alligevel – eller i hvert fald områderne nær byen. Den populærere ferieø Kho Samed Island er ikke langt herfra.

Når man bor i Rayong vil man opleve en anden tilværelse, end den man finder i Pattaya, Bangkok, Phuket og så videre. Byen giver et mere reelt billede af Thai kulturen, end de førnævnte. Det er fordi byen ikke er bygget op omkring turisme, men om de lokale. Det medfører ikke at byen bliver kedelig, selvom det nok ikke er alle der vil trives her (specielt ikke 3 uges turisterne). Det passer mig storartet at slippe for turismen i dagligdagen, og opsøge den, når jeg har lyst.

Når du bor i Rayong har du masser af muligheder for at finde en billig bolig. Du kan finde en lille lejlighed til 3-5.000 Baht. Mere ekstravagance lander nok på 10-15.000 Baht. Du kan leje et møbleret hus, alt efter område, for cirka 6-10.000 Baht. Det er billigt at bo i Rayong, hvad det angår.

Det er ikke så nemt at komme rundt i byen, hvis du ikke selv er kørende. Der er ikke et mylder af taxi på gaderne og kun få scooter taxi – med de er her, og priserne er høje, sammenlignet med Bangkok. Hvis du vil bo i Rayong vil jeg klart tilråde at leje eller købe en scooter eller bil. Det gør livet lidt nemmere.

Det var lidt om Rayong – overvej denne by, hvis du vil bo i en større by, med mange muligheder, samtidig med, at du slipper for turismen og alt det medfører.

Jeg er glad her – spiser aftensmad på stranden stort set dagligt, dog medbragt fra et marked (mad kan købes på standende). Det er fedt lige at kunne tage et smut til vandet og spise. Sidde og slappe lidt af mens man ser de lokale hygger sig. Det er for mig, det reelle Thailand – og ikke et super center i Bangkok.