Livet i Thailand

Arbejde i Thailand

Arbejdstilladelse i Thailand
Skrevet af Dallemand

Når det kommer til at arbejde i Thailand kan det være uoverskueligt at finde ud af, hvad man må og ikke må. Der er mange vesterlændinge, der gerne vil have et job i Thailand. De tror det er et liv i sus og dus – det kan det være, men er det langtfra for alle.

Jeg har talt med mange danskere, som ønskede at flytte til Thailand og arbejde herude. Det er klart – jeg bor her jo, og så falder det jo naturligt, at spørge. For jeg må jo vide det, eftersom jeg har et liv herude. Tja – jeg arbejder ikke i Thailand og jeg har ikke en arbejdstilladelse. Jeg kommer heller aldrig til at arbejde herude. Men jeg har da en viden om emnet.

For at tage et job må du nødvendigvis have et visum og en arbejdstilladelse i Thailand. Det er noget som man skal søge de thailandske yndighederne om. I de fleste tilfælde hjælper arbejdsgiveren dig med dette. Specielt hvis det er verificerede virksomheder eller en gyldig stilling som eksempelvis undervise i engelsk.

Som nævnt er der mange regler – man kan groft sige, at du ikke må tage et job, som en Thai selv kan udføre. Det er ikke helt sandt, men det er tæt derved.

I de gode gamle dage var der mange der fik et job som dykkerinstruktør, job i en bar eller sågar madsælger. Disse jobs er ikke umiddelbart gyldige for vesterlændinge … der kan være undtagelser, hvis du eventuelt bliver ansat i en speciel stilling, såsom italiensk kok på en restaurant. Du er nødt til at sætte dig grundigt ind i regeringens regler – og stol ikke på alle oplysninger du kan finde rundt på diverse forums. Mange er forældede (af samme grund jeg ikke vil remse de nuværende regler op – de ændre sig jo) eller ikke sande. Læs på regeringens hjemmeside – eller ring til Thailands ambassade i Hellerup og forhør dig. De kan muligvis hjælpe, selvom jeg finder det op ad bakke at få informationer i Hellerup. Faktisk synes jeg, at Thai konsulatet i Hvide Sande er bedre. Mere venlige og har som regel tid til dig. Pt. er jeg ikke klar over, om konsulatet er åbent, da den tidligere ambassadør gik fra os i 2014. Måske er det åben igen – prøv at Google det; ”Thai konsulat Hvide Sande”.

I de sidste par år er skruen blevet strammet i Thailand – regeringen har, efter kuppet i 2014, håndhævet reglerne herude på en mere streng vis. Hvilket jeg sådan set er enig i, at det trængte til. Men det gør det bestemt ikke lettere for dig, at bosætte dig herude, ej heller at tage et job.

De fleste jeg kender får jobs som engelsk undervisere. Men også her er der flere krav. Før i tiden kunne enhver udlænding undervise i engelsk. Nu kræves der flere certifikater og godkendte kurser. (overvej eventuelt Cambodja eller Kina, der er efter sigende bedre jobs). Dertil kan siges, at de fleste ”gode” jobs, dem du finder på internationale skoler, kræver at du er native english speaker. Det vil sige, at du har engelsk som dit første sprog. Altså foretrækker de folk fra UK, Canada, USA, Australien etc.
Dermed ikke sagt, at du ikke kan få et job som underviser – men du skal nok regne med en mindre skole i provinserne.

Jeg kender nogle stykker som er blevet smidt ud af landet, fordi de har arbejdet i Thailand uden tilladelse. Sørg nu for at få det bragt i orden, inden du begynder på et job.
Et eksempel på dette, var en mand fra UK. Han havde en bar (i konens navn, naturligvis). Han må ikke arbejde i ”sin egen” bar. Sådan er det bare, men at en del gør det, er en anden sag. Anyway – en dag gik han ud med skrald, for at hjælpe sin kone. Det var der nogle der fik ondt i røven over. De klagede til myndighederne – og vupti. Hans visa blev annulleret.

En anden ting du så absolut skal overveje, før du rejser herud for at finde et job er; kan du leve for en lønning herude?
I DK er jobs glimrende og velbetalte – lige fra rengøring til kassedamer. De score kassen på at sidde i en butik eller skure et lokum i DK. Det er jo derfor vi ikke har råd til at betale en cola i en kiosk – 25kr for en halv liter?!? Danskere i ”simple” jobs for simpelthen for meget i løn, punktum!
Herude er det anderledes – hvis du finder et godt job som engelsk underviser på en international skole, må du regne med en løn på omkring 40.000 baht per måned. Det er cirka 8000 danske kroner. Et job på en mindre skole kan muligvis bringe dig 20-30.000 baht, hvis du er heldig.
En Thai vil typisk tjene 9000-12.000 for et job i denne kassedame/rengøringsdame kategori. Og det er mere end fuldtid – husk lige – mange arbejder 6 dage om ugen fra 7-8 morgen til 5-9 aften. Eller aften- natjobs, som ikke er bedre betalt.

Foodshop i Thailand

Foodshop i Thailand

Som sagt var der før i tiden en del der solgte mad – det er jo fint nok. Men du må bare ikke gøre det og kan ej heler på arbejdstilladelse hertil. Det er heller ikke et nemt job – en typisk madvogn er på gaden i 12-16 timer om dagen. Ja, det er én mand der passer denne stilling. De kan være heldige at tjene 60-100 kroner om dagen (men mindre vognen er deres egen, så kan de tjene mere, men skal dertil forberede og købe råvarer i omkring 4-8 timer per dage).

Har du lyst til, hvis det var lovligt, at arbejde 16 timer per døgn, 6-7 dage pr. uge i 35 graders varme i skyggen for 100 kroner? Og hvis du har – kan du så leve af 100 kroner om dagen – men forsikring, tandlæge, hulsele, elektricitet, mad, transport, visa, arbejdstilladelse, flybilletter og hvad der nu ellers skal bruges for en Farang herude.

Har du derimod nogle specielle evner/uddannelse – så kan det være en fin mulighed at arbejde for større internationale virksomheder, som har til huse i Thailand. Jeg et par venner i denne kategori, og de har det lidt sjovere økonomisk.

Men hvor der er vilje er der vej – bare kom af sted på en ferie og se dig lidt omkring.