Livet i Thailand Rejse informationer

Visa til Thailand

Thailand Easy Access "PE" Visa
Skrevet af Dallemand

Et af de meget debatterede emner, gennem mange år, er visa spørgsmålet. Hvilke regler gælder, når man vil besøge Thailand?

Visse online forums er fyldt med (gode, kritisable og bedrevidende) bud på, hvorledes man kan få et givent visa til Thailand.

Efter adskillige års rejsen -og ophold i Thailand, kan jeg kun sige; Undersøg personligt de aktuelle regler og lad være med at give op, fordi nogle poster et negativt indlæg. Det er, efter min betragtning, ubegribeligt enkelt, at få et visa her i Thailand – også efter de ”nye” regler blev indført, efter militærkuppet i 2014.

Det er ikke synderligt vanskeligt – men klart, du er tvungen til, at sætte dig ind i, hvad der kræves fra de Thailandske myndigheder.

Mange personer har en tilbøjelighed til at mene, det er deres ret, at opholde sig i Thailand. Den attitude er jeg stødt på, over flere år. De sidder og mugger over, at ministeriet har ændret reglerne, eller det er for dårligt at de skal på immigrationskontoret, for at angive deres adresse. Det er også forfærdeligt, at de skal tale og forstå Thai, efter 5 år på en sprogskole. Det giver ingen mening! Thailand er Thailand – og vi (alle udlændinge/Farang) er gæster i landet, på den ene eller anden måde. Det er ikke vores land og vi må fornuftigvis ordne os efter de givne regler. Det er ikke vores holdninger, der skal sætte dagsordenen om hvorledes landet angriber deres visum regler.

Vi Frangs, skal blot være glade for, at vi må være her og nyde det fantastiske land. Det er ikke vanskeligt at finde et gyldigt visa. For nylig ville jeg have min samlever med på en ferie til Danmark. Hun er Thai og jeg er bosat i Thailand. Alt den dokumentation og hyre der skal til, for at opnå et Schengen visa. Dokumenter der skal oversættes, verificeres, bankstatements, invitationer fra en person der bor i Danmark, dokumentation på retur flybillet, en valid forsikring på minimum 1.5 mill THB, kopi af hendes virksomhedsbevis (eller bevilling fra en arbejdsgiver til at holde fri), ejer bog for hendes hus, dåbsattest, navneændringsbevis etc. Alt dette, blot for at komme på ferie, en måneds tid i Danmark.

Hvad jamrer vi over, når vi skal søge om et visa til Thailand? Nej, stop nu! Det er nemt at få visum her og man kan stadig bo her i mange år, uden det kræver ret meget. Der er aktuelt forholdsvis godt styr på visa håndteringen her i Thailand – men folk har for vane at beklage sig, i stedet for at finde mulighederne og sætte sig systematisk ind i reglerne

Mange har en forestilling om, at reglerne blev ændret efter militærkuppet i 2014 og det nu er mere vanskeligt at få et long term visa til Thailand. Men det er reelt ikke tilfældet. Der er ligefrem blevet lavet et nyt visa, der er meget enkelt at opnå, hvilken giver dig ret til at opholde dig her i landet i op til 5 år (20 år kan også imødekommes). Det er dyrt, men muligheden er der.

De aktuelle regler om visa blev forskreven rundt 2005-6. Jeg memorerer ikke det officielle årstal og jeg er for doven til at undersøge det. Dog var jeg i landet da det skete. Det var i disse år, at de gældende regler og ændringer blev lavet. Det var i disse år, at de såkaldte visa runs blev afskaffet. Det der er hændt, efter kuppet i 2014 er blot, at de oprindelige love bliver håndhævet. Man er nu endelig begyndt, at tage visa reglerne alvorligt. Det er ikke længere muligt, at snyde sig til at bo i landet, ved at hoppe til Cambodja hver måned, for at få et nyt stempel. Det er ikke længere muligt, at studerer Thai i flere år, uden at kunne tale sproget. Der er nu kontrol og tests om dine færdigheden. Det klager mange over – men er det urimelige krav? Jeg mener det er fedt, at reglerne nu bliver effektueret. Alt for mange har i årevis snydt sig til et visa og reelt set ophold sig i landet illegalt. Det er vel ikke Thailands problem, at du mener, at have din ret til være i deres land.

Det danske pasAnyway – lidt om de gældende visa regler år 2015. Jeg vil ikke gå i dybden og jeg omtaler ikke alle mulighederne. Hvorfor ikke? Fordi du er nødt til, at finde de korrekte oplysninger det relevante sted. Det er Thai lovgivningen der gælder. Ikke de tusinder af gode fiduser, du finder på alverdens blogs på Internettet. Jeg giver dig her, et forholdsvis kort intro, til de mest populære/benyttede visa typer – og et link til de officielle instanser, hvor du kan indhente de korrekte informationer samt finde alle de typer af visa der eksisterer

Visa on arrival

Dette ”visa” er sådan set ikke et visa. Det er blot et stempel der giver dig, som dansker, ret til at opholde dig i Thailand op til 30 dage. Det er, så at sige, visa frit at rejse til Thailand på ferie. Skal du bare på en ferie i landet i maksimalt 30 dage, behøver du ikke søge om et visa inden afrejse. Du udfylder blot en formular i flyet (de bliver udleveret på flyet, og gør de ikke, kan du få dem i lufthavnen ved ankomst). Du går fra flyet til immigrationen, stikker dem dit pas og denne ansøgning. Du modtager 30 dages stempel. Enkelt og ligetil.

Vær dog opmærksom på, at du ikke kan rejse ubegrænset ud -og ind af Thailand og få et nyt stempel. Det er her de såkaldte visa runs er blevet stoppet. Der gælder visse regler for denne form for ud og indrejser. Det kan du blot ringe til Thailands ambassade i Hellerup og få oplysninger om. Du hitter kontakt info til ambassaden i et link længere nede i denne smøre.

Turist Visa – (TR)

Et turist Visa søger du inden du rejser af sted. Du kan søge det i Danmark, men også andre steder i verden, hvis du opholder dig udenfor Danmark. I denne kategori kan du søge om 90 dages visum ved enkelt indrejse. Og op til 180 dage ved 3 indrejser.  Dette visa egner sig ganske godt, til dem der ønsker at tilbringe hele den danske vinter i Thailand. Også til rygsækrejsende, kan denne mulighed være udmærket.

Non immigrant visa kategori O

Dette visa kan udstedes hvis du er pensioneret og over 50 år. Det giver dig mulighed til et års ophold i Thailand. Dog modtager du blot 90 dage af gangen. Du skal enten forlade landet og rejse ind igen, for at aktivere de næste 90 dage. Eller det kan ordnes på et immigrationskontor.  Du skal du kunne påvise en månedlig indkomst på omkring 65.000 THB – eller have et støre beløb (800.000 THB) på en Thailandsk bank. Det er nødvendigt, at du kontakter Thai ambassaden og får oplyst de helt korrekte regler.

Dette er en fin måde for folk over 50 til at blive i Thailand en længere periode. Jeg kender flere der anvender dette visum – både danske såvel andre nationaliteter.

ED Visa

Dette visa kan udstedes til studerende. Det har i adskillige år været et meget populært visa. Fordi man kunne studerer Thai, 4 timer om ugen, på en privat sprogskole. Man fik et års visa –hvilket skulle forlænges for hvert 90 dage. Dette kunne man gøre i årevis, uanset alder. Beklageligvis blev dette misbrugt. Der opstod mange, mere eller mindre tvivlsomme, sprogskoler, hvor de studerende end ikke behøvede møde op etc. De tider er nu ved at være forbigangen. Det er blevet svært at opretholde retten til dette visa. Det er ærgerligt, da det var en alle tiders måde at lærer Thai samt opholde sig i landet i en længere periode.

Jeg har selv haft denne type visa, men har nu valgt ændre det. Årsagen til det er, at det var for besværligt og bekosteligt. Man havde en masse ballade med immigrationen, hvor det forventes at du kan tale, læse og skrive Thai. Almindeligt fik man 90 dages forlængelse, hver gang man var på immigrationskontoret. Men normen er blevet at man aldrig ved med sikkerhed, om man bliver verfet ud af landet efter 7 dage – om man får 30-60-90 dages forlængelse. Det brød jeg mig ikke om og skiftede derfor type af visa. Jeg kan ikke rekommandere nogle at tage på sprogskole for at få dette visa. Det er ikke længere anstrengelsen værd.

Men – ret skal være ret. Denne kategori findes og det er stadig muligt at bruge den. Jeg vil dog tilråde dig, at du indskriver dig et universitet der er accepteret af regeringen. Tag en ny uddannelse herude, i stedet for at gå på sprogskole. Det skulle efter sigende være den bedste mulighed, da immigrationen således ser dig som en retskaffen studerende. Du burde slippe for alt for mange problemer. Som det er nu, anbefaler jeg dig, at tage kontakt til Thai ambassaden i Hellerup og forhører dig om de aktuelle regler – de ændre sig meget (fortolkes forskelligt) i denne kategori. Sidst jeg var i Hellerup havde jeg store problemer med at få dette visa. Men det gik. Undersøg nøje, hvad de pt. ønsker, for at give dig dette visa. Lad være med at tilmelde dig en sprogskole, før du ved om ambassaden godkender det som værende studieaktiv.

”Ægteskabsvisa”

Er du seriøs om en tilværelse i Thailand og overvejer du at gifte dig med en Thai. Så er der mulighed for at opnå et visa på dette grundlag. Det gælder også hvis du evt. har børn med en Thai. Igen bør du tage kontakt til de rette myndigheder og få at vide, nøjagtigt hvad de vil have for at udstede dette visa. Blandt kan nævnes, vielsesattest, penge i en Thai bank eller dokumenteret indkomst hver måned. Kravene/beløbet er mindre end pensionist visa. Du behøver kun ca. 50% af beløbet til dette visa. (men det koster at blive gift – og der er selvsagt større risiko (skilsmisse) forbundet med dette. Tag kontakt til Thai ambassaden og forhør dig.

”PE” Visa – Thailand Easy Access

Thailand Easy Access – dette visa er for folk med penge. Det koster 500.000 THB og giver dig mulighed for at opholde dig i Thailand en længere periode. Det er et enestående visa, hvis du har en del penge

De var ganske kort om visse typer visa. Som førnævnt er jeg ikke gået i dybden med informationerne. Den må du selv klare  Men lad dig ikke slå ud af alle reglerne. Du kan sagtens opholde dig i en længere periode i Thailand – er du ikke ferm til at hitte rede i reglerne, kan du eventuelt få en agent til at hjælpe dig – men pas nu på. Der er mange tvivlsomme hjælpsomme rådgivere, der lige kan skaffe dig et visa. Tænk dig om!

Et andet tip du skal have med på vejen;

Hvorfor skal du partout bo i Thailand? Ja, jeg bor her selv og jeg elsker landet. Men der er andre fine alternativer, hvor du kan få visa meget enklere, uden alt hovedpinen.

– Et års visa til Cambodja koster cirka 5-700 kroner. Du skal ikke præsentere noget som helst, udover dit pas, slippe mønterne og du kan opholde dig i landet et år. (+ du kan rejse ind og ud alt du har lyst til. Det kan du ikke med et visa til Thailand, uden at søge bevilling først). De er mig bekendt det nemmeste land, i hele verden, at få et visa.

– Visa til Filippinerne er også meget lettere, i forhold til Thailand. Og så taler befolkningen bedre engelsk. Der er andre problemkomplekser ved dette valg, men hvad visa angår, er det nemt.

Jeg har selv boet på Filippinerne en længere periode. Du kan læse meget mere om Filippinerne under Menulinjen ”Livet i Filippinerne”. – Det er slet ikke så skidt endda.

Overvej disse alternativer – måske er det noget for dig.

Her har du 2 links til Thai ambassaden i Hellerup.

Thailands ambassade i København

Thailands konsulat København