Nepal

Trekking i Nepal med højdeskræk

Nepal med højdeskræk - Hillary Bridge
Skrevet af Dallemand

Lider du af højdeskræk og vil du gerne på trekking tur i Nepal – så læs her om mine oplevelser og måden jeg håndterede min højdeskræk.

At have højdeskræk er ikke det sjoveste – specielt ikke, hvis man gerne vil opleve nogle af de højeste bjerge i verden. 

Folk oplever højdeskræk på forskellige måder. Nogle får blot en kilderen i maven og lidt ubehag, mens andre går i panik og prøver at komme så lavt mod jorden som muligt, eller trykker sig op mod en mur. Jeg tilhører den gruppe der føler en panikangst indeni og jeg vil altid forsøge at komme væk fra højden. Er jeg oppe i et tårn, vil jeg forsøge at kline mig op ad muren, væk fra højden.

At beslutte sig for at tage på trekking i Nepal med højdeskræk er derfor noget af en satsning. Men jeg har altid ønsket at opleve Mount Everest og se de andre enorme bjerge i Himalaya. 

Der er flere arealer i Nepal, hvor man kan vandre i relativt ”rolige” omgivelser, som ikke er eksponeret voldsomt, for direkte fald og lodrette klipper. To af disse ruter havde jeg bestemt mig for at tage på – men der var ét problem. De var ikke i Everest/Kumbu la regionen. Det vil sige, at jeg ikke kunne komme til at opleve mit ønskede bjerg.

Hængebroer i Nepal med højdeskræk

Hængebroer i Nepal med højdeskræk

Alene af den grund besluttede jeg mig for, at tage på et andet trek. Tilmed et af de hårdeste i Everest regionen. Nemlig Everest 3 pas trekket. Det vil sige, at jeg skulle op mellem 5000 og 5600 meter hele 6 gange. Det var ikke problemet for mig. Jeg føler ikke højdeskræk i bjergene på den måde. Jeg kan sagtens gå omkring i høje bjerge, uden at opleve angsten. Naturligvis var der små passager, der var mindre sjove, men alt i alt synes jeg ikke, at højdeskræk skal hindre en tur til Mount Everest.

Min store udfordring var imidlertid i selve starten at turen. På dag 2 og 3 i relativt lav højde. Omkring 3000 meter skal man, for at komme ind i Kumbu la området over cirka 8 hængebroer. Det er disse fritsvævende broer, jeg er ufattelig bange for at krydse. Og man skal naturligvis krydse dem to gange – på vejen op og igen på vejen ned. 

Jeg havde forberedt mig ved at se Youtube videoer fra broerne. Jeg vidste at det ville blive slemt for mig. Men – vil man se Everest, skal man krydse dem. Der er ingen anden vej!

Der var specielt 3 af disse hængebroer, der var særlig grumme i min optik. Den ene var naturligvis Hillary Bridge, som svæver cirka 200 meter over en kløft. De andre to var ikke specielt høje, men derimod meget lange. Dertil kommer, at der ofte er meget vind midt på broerne og de gynger underligt, når folk/heste/yaks går på dem.

Hængebroer i Nepal med højdeskræk

Hængebroer i Nepal med højdeskræk

Måden jeg håndterede min højdeskræk på var, at fortælle mig guide, at jeg var bange for de højder og broer. Jeg sagde til ham, at når vi nærmede os en hængebro, skulle han ikke stoppe op. Han skulle blot fortsætte ud på broen i raskt tempo. Så tog jeg fat i hans rygsæk med den ene hånd, kiggede op og fulgte ham over til den anden side. Det gik fint – selvom jeg var bange og knæene føltes som gelé. Havde han stoppet op inden broerne var jeg muligvis ikke kommet over da det ville give mig tid til at psyke mig selv og tænke for meget. Det var bare med at komme af sted og over i en fart. Det var en glimrende taktik for mig.

Da vi havde krydset Hillary Bridge, som uden tvivl var den værste for mig, så gik det nemmere og nemmere. På tilbagevejen føltes det ikke så slemt – men guiden gik stadig foran. At holde ved hans rygsæk gjorde, at jeg følte jeg havde mere balance og kontrol over min gang. 

Hvis du har højdeskræk og gerne vil vandre i Nepal  – så er det bestemt muligt. Giv ikke op! Du kan overvinde det undervejs. Vil du se Everest kan du godt klare turen, blot du beslutter dig for, at du skal over de skide hængebroer. Når de er overstået er turen fantastisk (ja, det er den også før, men man kan ikke lade være, at spekulerer over de broer).

Hillary Bridge med Højdeskræk

Hillary Bridge med Højdeskræk

Ellers kan du tage på andre vandreture i Nepal, som ikke eksponere dig så meget for direkte højder. Der er nogle stykker. Du kan altid forklarer din fobi til stedet du køber din tur. Så kan de hjælpe med at finde en rolig rute til dig. 

Jeg vil dog give dig det tip, at forsøge at se videoklip på youtube fra et specifikt trek, inden du beslutter dig. Herved kan du få en idé om ruten og hvor ”slem” den er. Det kan snyde lidt, men jeg brugte den metode til at finde de to første treks jeg have tænkt mig at tage på. Mit problem var blot, at Everest trak mere end min højdeskræk.

God tur