Livet i Thailand

Tjen penge i Thailand

Lærer i Thailand
Skrevet af Dallemand

Gennem tiden har mange spurgt mig, hvordan man kan tjene penge i Thailand. Det er selvsagt ikke turister, der tænkes på her. Men danskere der gerne vil flytte til landet og bo her permanent, eller i et par år.

Der er nogle der har deres pension, dem bor der mange af herude – og i de omkringliggende lande. Faktisk er en del begyndt at fortrække til nabolandende, specielt Cambodja. Filippinerne er gradvist også et efterspurgt land at flytte til med sin pension. Det kan skyldes, at priserne ikke længere er så lave i Thailand, som mange tror. Man kan godt have et fint liv herude for en folkepension, men der er ikke meget at gøre med. En anden ting er, at det er noget bøvl at få visa i Thailand. Det er væsentlig enklere i Filippinerne og Cambodja.

Den anden gruppe er folk, der gerne vil have et job i Thailand er typisk de, der er trætte af tilværelsen i Danmark, eller som blot savner nye eventyr – som jeg selv. Der er ikke en drejebog om, hvorledes man tjener penge, når man bor her. Det kan være ret vanskeligt – og derfor er der mange der giver op. Men lad nu være med det, hvis din drøm er, at flytte herud, så må du kæmpe og finde en vej. Det er muligt.

I Thailand er det forsimplet sagt illegitimt, at tage jobs fra de lokale. Det bevirker, at der er mange typer jobs du reelt ikke må bestride. At nogle gør det alligevel, må stå for deres egen regning. Du må grundlæggende ikke arbejde som dykkerinstruktør eller turguide. Du må ikke stå i en bar eller arbejde på en fabrik. Du kan læse alle reglerne på regeringens hjemmeside.

Engelsklærer i Bangkok

Engelsklærer i Bangkok

Men det er muligt at få et job herude – de fleste arbejder jo som engelsklærer. Det kan man søge tilladelse til. Det er dog ikke så enkelt som tidligere, da man i dag efterspørger undervisere med engelsk som modersmål. Altså fra UK, USA, Australien, Canada og så videre. Det gør at det kan være svært for en danske at finde et godt job. Men det er muligt – specielt i de mindre byer og skoler. Du vil gennemsnitligt tjene et sted mellem 30-40.000 thai baht/måneden, ved at undervise engelsk. Dansklærer kan du godt glemme. Der er enkelte der forsøger sig med dette, men det er ikke efterspurgt.

Nogle restauranter efterspørger udenlandske kokke. Men igen – det er et fåtal der lige mangler en dansk kok.

Nogle brødføder sig også ved at være DJ på de store natklubber. Andre er musikere der finder jobs her og der. Men det er ikke nemt – og specielt ikke at søge din arbejdstilladelse og visa på bagrund af dette.

Mange udlændinge laver klassikeren – de finder sammen med en lokal m/k og åbner en lille biks af en art. Det kan være restaurant, bar, dykkerbiks, Internet café, udlejning af lejligheder. Der mulighed er ganske storartet – du kan åbne en butik i samlevers navn. Men… pas nu på. Der er mange, rigtig mange udlændinge, der er blevet taget i røven. Brugt alle deres penge på en forretning, måske købt et hus med samleveren. Så en dag – er samleveren væk. Og du har ikke en dyt at stille op. Du mister det hele og der er absolut ingen der hjælper dig herude.

Hvad dine kompetencer er og hvad du tænker at lave herude, må du finde ud af. Men glem ikke, at det er en anden kultur og det kan være særdeles svært at tjene penge i Thailand, uden at have en lokal til at hjælpe. De har ofte et stærkt socialt netværk, som kan være afgørende for, om du finder et job eller om din nye butik bliver en succes.

Jeg kender mange udlændinge herude, danske som andre nationaliteter. Det kan nævnes i flæng hvad de laver; skolelærer, universitetslærer, webdesigner, fotograf, ejer af resturent og bar, dykkerinstruktør, kok, HR hos Agoda. Tour guide hos dansk rejsecenter. Der er masser af muligheder, men det er ikke nemt, det er klart. Men muligt, det er det.

Hvis du leger med tanken om, at flytte til Thailand eller andre lande for at skabe en ny tilværelse, vil jeg anbefale dig, at tage herud i en længere periode først. Find ud af, hvordan kulturen er og se dig omkring. Det lyder rosenrødt, når folk fortæller dig om, at de bor og arbejder i Asien – det er sjældent hele sandheden