Thai mad opskrifter

Thai Opskrift på suppe med Chai krydderi æg og svine ben

Thai Opskrift på suppe med Chai krydderi æg og svine ben
Skrevet af Dallemand

Rettens Thai navn er

Pa Låå Ka Duk Muuu

(Pa Låå=En kinesisk 5 stk. krydderiblanding, Ka Duk Muu=svine ben/ribben)

Thai Opskrift på suppe med Chai krydderi æg og svine ben

Thai Opskrift på suppe med Chai krydderi æg og svine ben

Ingredienser

Til krydderi blandingen, som svitses i starten;

2 fed hvidløg

2 rødder fra koriander

1 tsk. peber

Til retten

1 spsk. olie

300 gram svine ribben

6-7 stk. tørrede svampe. Brune svampe eller blot champignon, hvis du er mere til det.

5 spsk. hakket palmesukker

5 dl. vand

1 spsk. Pa Låå (kinesisk krydderiblanding bestående af 5 forskellige krydderier. En meget velduftende blanding som du skal bruge – det er derfor Thai retten hedder som den gør. Du kan købe den hos en asiatisk købmand).

1 spsk. sort Soya sauce

3 stk. æg (skal koges til de er hårdkogte)

1 tsk. salt

2 spsk. østerssauce

2 spsk. Soya Sauce

1 bundt friske koriander (toppen)

Opskrift på thai suppe med Chai krydderi og svine ben

Kom olie i gryden, varm det op og tilsæt det blendede eller kvaste krydderiblanding med hvidløg, peber og koriander (se Youtube video). Svits det godt af i gryden, så det frigiver en masse duft og smag.

Når krydderiblandingen er klar, tilsætter du svine ribben der er hakket i mindre stykker på omkring 2-3 centimeter. Steg det kort og tilsæt derefter hele vaskede svampe. I Thailand bruger man meget ben, både som her fra svin, men også fra kylling. Det gjorde man også tidligere i Danmark, men det er som om, at der er gået lidt i glemmebogen, hvilket jeg mener er en skam. Der er jo masser af fantastisk lækker smag i de ben her.

Vend og steg svampe samt kød i et minut eller to. Så det bliver varmt, får lidt farve og er blandet godt med krydderiblandingen. Herefter tilsætter du palmesukker (det er sødt med en karamelagtig smag). Steg og vent i retten til sukkeret nærmest er karamelliseret omkring kød og svampe (en smule). Herefter kommer du vand i gryden og varm det lidt op.

Nu er det tid til den lidt specielle kinesiske krydderiblanding – kom cirka 1 spsk. Pa Låå i gryden og rør det godt rundt sammen med lidt sort Soya sauce. Lad det simrer et minuts tid og put 3 hårdkogte og pillede æg i gryden.

Kom lidt ekstra palmesukker og salt i og lad det hele simrer med låg i cirka 30 minutter. Herefter tilsætter du lidt østerssauce, Soya Sauce samt koriander og lad det igen simrer med låg i cirka 30 minutter.

Det var det hele – suppen er klar til servering.

Thai Opskrift på suppe med Chai krydderi æg og svine ben

Thai Opskrift på suppe med Chai krydderi æg og svine ben

Servering

Denne suppe bliver som oftest serveret til aftensmad sammen med almindelige kogte ris. Du kan godt spise den uden ris, da der er en del fylde pga. de æg. Men jeg synes den er bedst, hvis der er nogle ris.

I Thai køkkenet bliver der ofte brugt kogte æg – for at skabe mere fylde går jeg ud fra.

Pengene er ikke altid lige store og derfor fylder man op hvor man kan. Æg er en af de ting man bruger til dette. Derved er der blevet tradition for at spise det sådan. Lidt som Skipperlapsskovs i Danmark, eller forloren skildpadde. Der spiser man også kogte æg – men det er ved at forsvinde lidt for vores danske køkken. Men i Thailand lever mad traditionerne i bedste velgående på godt og ondt.

God appetit fra Dallemand