Livet i Thailand

SongKran festival i Thailand

SongKran festival i Thailand
Skrevet af Dallemand

SongKran festivallen er Thai nytåret der fejres. Thailand følger en anden tidsregning, end vi gør i Danmark. Dog skifter året 1. Januar, men det egentlige nytår finder sted i dagene ca. 11-17 april. I nogle provinser er det lidt flere dage og andre, lidt mindre. I byer som Bangkok og Pattaya vil man opleve flere dage med festivitas, mens det i andre byer kun er en enkelt dag.

Jeg har spurgt ind til dette adskillige gange, for at finde frem til årsagen til, at det ikke nødvendigvis afholdes på samme dag – men jeg er ikke blevet klogere.

SongKran festival i Thailand, Rayong

SongKran festival i Thailand, Rayong

SongKran er Van(d)vittigt. Det er en festelighed der implicerer betragtelige mængder vand og pudder (smøres i ansigtet). Der bliver kylet med vand fra morgen til aften, og natten med i visse områder.

Thaierne præparerer sig i dagevis ved at købe farveprægtige trøjer, benklæder eller festdragter. De udruster sig med kæmpe vandpistoler – eller blot et øsekar. De fylder enorme kar op med vand. Nogle af disse kar anbringes bagpå deres pickups (selvom det blev ulovliggjort for et par år siden, men det skider de på ).

Jamen – så er det ellers bare i gang med at sprøjte med vand, overalt. Du kan antageligt ikke gå uden en dør, uden at blive gennemblødt. De kaster vand på alt og alle. Det sker fra vejkanten, vinduer, biler, mc og hvor de ellers kan få en skvæt vand kylet af sted.

Det er en særdeles festlig begivenhed og de lokale er ret kåde i disse dage. De går helt banans. Der festes, danses og bælges alkohol i anselige mængder. At der bliver drukket og kylet med vand, samtidig med, at en stor del af befolkningen transporterer sig til deres hjemstavn, bevirker at uhyrlig mange kommer til skade eller dør i trafikken. Man kalder det for døds-ugen. Der er sædvanligt mange hundrede der dør og flere tusinde kommer grelt til skade. Regeringen har forsøgt at få disse statistikker ned, men i 2015 var cifrene ikke bedre. Folk er pisse stive, trætte, våde og det vælter med vand – det kan kun gå galt.

Men en sjov festivitas, det er det –  og du kan jo deltage i den udstrækning du ønsker. Ja, hvis du ikke gider, må du blive indenfor.

På falderebet skal det nævnes, at Thailand har en anden tidsregning end vesterlændinge. De fejre nytåret i april, men deres officielle kalenderår skifter, som nævnt, samtidig med os. Thailand regner deres tid efter den buddhistiske tidsregning. Vil man vide årstallet i Thailand, må man + 543 år til det vestlige år – og modsat, naturligvis.