Diverse Livet i Thailand

Rygestop

Rygestop
Skrevet af Dallemand

Hvordan holder man op med at ryge? – Her kan du læse om mine personlige erfaringer med at få slukket smøgerne.

Efter mange års rygning og flere mere eller mindre håbløse forsøg, er det nu lykkedes mig at holde op med at ryge. Det var sådan set ikke så besværligt, da jeg fandt min måde at takle det på. Det virkede for mig og det må ikke ses som reklame for de produkter jeg her vil gennemgå. Det er mine helt personlige erfaringer om, hvad der virkede for mig. Jeg kan (må) ikke opfordre dig til at benytte nogle former for tobak og afvænningsprodukter. Det er helt dit valg og ansvar.

Anyway – jeg har været røgfri i 3 måneder nu. Jeg gider sådan set ikke ryge mere. Det er jeg fast besluttet på. Jeg har testet mig selv med et par byture, for at se om jeg faldt i – det gjorde jeg ikke. Selvom jeg sad i selvskab med flere storrygere. Jeg havde ikke lyst, så det er jo fint.

Jeg har røget i mange år og altid haft rygrad som en regnorm. Jeg er ret så svag, når det kommer til at slippe nikotinen og smøgerne. Specielt om morgenen var jeg helt umulig. Der skulle jeg bare há mine smøger, og det i en vis fart – helst en 4-5 stykker, for lige at vågne op. De fleste rygestop forsøg er gået galt for mig, netop om morgenen. Jeg kunne lade være med at ryge hele dagen, aftenen og natten. Men når jeg vågnede om morgenen, så skulle der bare smøger til. Havde jeg ikke nogle, så blev de skaffet inden 10 minutter. Overhovedet ingen selvkontrol eller rygrad der.

Mange siger, at jeg jo bare kunne stoppe og sige til sig selv, at nu ryger du ikke mere. Så enkelt har det bare ikke været for mig. Det var jeg fuldstændig bevidst omkring. Derfor ville jeg bruge et substitut for smøgerne, så jeg kunne få vanerne væk, inden jeg begyndte at stoppe nikotinen. Jeg har i årenes løb prøvet stort set alle rygestopmidler – uden held. Men nu fandt jeg endeligt midlet der virkede for mig – selvom det ikke er lovligt at sælge i Danmark.

Jeg har prøvet nikotinplastre, nikotintyggegummi, nikotinspray, nikotintabletter og hvad ved jeg. Alt sammen mega dyre produkter, som ikke hjælper en rygende fis. Det er simpelthen ikke stærkt nok. Ikke til mig i hvert fald. Disse produkter kunne ikke mætte mig med nikotin. Jeg endte altid med at sidde med nikotintyggegummi – og en smøg i munden. For mig er disse produkter blot en pengemaskine i form af store afgifter. Jeg mener – det skal da ikke koste mere at æde en nikotintablet, end at ryge? Come on! De er ikke værd at bruge og jeg fik tilmed dårlig mave af flere af disse produkter.

Mange har jo talt godt om e-cigaretterne de seneste år. Det jeg såmænd også prøvet et par gange. Købt ind i dyre domme og nu skulle jeg i hvert fald stoppe med at ryge. For mig, virker det bare ikke. Det er rigtig fesent at stå med en e-cig i munden og en flad fornemmelse. Dertil kommer at jeg hoster helt vildt af at bruge dem. Mange sagde til mig, at jeg jo bare skulle vænne mig til at bruge den. Derefter ville hosten stoppe – men seriøst!? Jeg skal vel ikke vænne kroppen til noget, den tydeligt fortæller mig, at den ikke bryder sig om (det var jo lige netop det samme der skete da jeg som 12årig startede med smøgerne). Jeg tror ikke på, at e-cigaretterne er sunde, tværtimod. Og nej, jeg har ingen dokumentation for min påstand. Men for mig var det noget skrammel.

Siberia snus - ekstrem stærk snus. Pas på med den

Siberia snus – ekstrem stærk snus. Pas på med den

 

Så fandt jeg det endeligt, dét der fik mig til at stoppe med at ryge. Tilmed ret nemt, uden de store afsavn. Hvad er det så? – det er snus. Svensk snus i potionspakker.

Nu er det sådan, at potionssnus er ulovligt at sælge i hele Europa, undtagen Sverige. Sverige var smarte nok til at kæmpe for deres egen ret, til at bestemme hvad de måtte sælge, i deres land. Derfor kan man få fat i portionssnus via Sverige. Jeg må nok hellere lade være med at fortælle hvordan, det må man vel heller ikke. Men det kan du nemt finde ud af hvis du søger lidt omkring på nettet.

 

 

Det utrolig dumme er, at man godt må forhandle snus i Danmark, men kun løs snus. Det er fuldstændig det samme produkt/brand som portionssnus. Den eneste forskel er, at det ikke er puttet ind i små hvide poser. Det vil sige, at du skal tage det løse snus i munden, uden pose. Det er lovligt at sælge i Danmark, men ikke i portionspakninger. De er i øvrigt EU der har bestemt det. Håbløst! Produkter som Oliver Twist er også lovlige at sælge i Danmark. Det er tobaksstykker som er sammenrullede. Det er ikke en portionspakning. Derfor må de godt sælges.

Odens Extreme Lakrids snus

Odens Extreme Lakrids snus

Men det virker – jeg startede med at købe de stærkeste portionssnus jeg kunne opdrive. Og de var stærke! Det brændte helt i munden, når jeg tog en. Man kunne blive helt nikotinskæv af det – selvom jeg var storryger. De rykker godt – og hvis jeg så mente at jeg lige skulle have en cigaret, gad jeg slet ikke ryge den, når jeg fik tændt op. Jeg var simpelthen mættet af nikotin fra snusen.

 

 

Oliver Twist tygge tobak

Oliver Twist tygge tobak

Derefter var det sådan set lige ud af landevejen. Jeg spiste svagere og svagere snus i en måneds tid. Derefter brugte jeg Oliver Twist, som er meget mildere og til slut blev det stoppet helt. Det gjorde at jeg kom ud af min vane med smøgerne, og det var lige netop dét der var taktikken. Nu savner jeg hverken cigaretterne eller nikotinen.

Der er mange der ikke stopper med at spise snus, når de først kommer i gang med det. Det er meget vanedannende. Men for mig var det et middel til at nå målet. Og ærligt, så er det squ ret ulækkert at gå rundt med snus og tobakssovs i munden hele tiden. Men for mig var det lige netop dét der skulle til for at få smøgerne væk.

Som jeg har det nu vil jeg ikke ryge mere – jeg kan efter 3 måneder mærke den positive effekt af rygestoppet. Der er ingen grund til at starte igen, det er helt sikkert.  Det skal også siges, at jeg bor i et land, hvor smøgerne koster nærmest ingenting og man må ryge alle steder. Men – jeg gider ikke mere.