Livet i Thailand Strande i Phuket

Rawai stranden i Phuket

Rawai strand
Skrevet af Dallemand

I det sydlige Phuket ligger Rawai stranden, som er et meget populær for turister.

Stranden i Rawai er et af de første områder i Phuket hvor turismen satte ind. I dag er det naturligvis mange år siden og nu er der turister i alle områder af Phuket.

Hvis du går efter en lækker strandtur med solbadning og svømning i det krystalklare vand, ja – så er Rawai Beach ikke et sted for dig. Denne strand er mere en fiskeri og turist attraktion. Ud for kysten ligger der utallige små fiskerbåde, hvor de såkaldte hav-sigøjnere holder til. Og der er mange af dem. Der har gennem årene været en del problematik om hvem der havde rettighederne til at bruge stranden, men som det er nu, ”tilhører” den fiskerne og ikke magtfulde hotel kæder og andet godtfolk.

stranden i Rawai

stranden i Rawai

Når du kommer til Rawai af hovedvejen kan du ikke undgå at se de mange turistbusser, som rent ud sagt er belastende for trafikken og den rene luft. De holder parkeret lige inden du når stranden. Grunden hertil er de mange asiatiske turister der kommer i gruppe-pakker med busserne. De bliver læsset af her og kommer på dagsture med de store speedbåde, som ligger ud for kysten. Det er sådan set godt nok, men for lokalbefolkningen tvivler jeg på, at det er den store hjælp til indtjeningen. Problemet er, at disse turister ikke går for sig selv eller lige smutter ind i den lokale butik efter mad eller ser på tøj. De bliver ledt rundt af guider og kommer stort set kun hvor disse guider befaler det. Det er både godt og skidt.

Det kan godt lade sig gøre at tage lidt sol og bade ved Rawai stranden, men jeg vil ikke anbefale det. Det bedre at tage et par km længere væk til Nai Harn stranden, som er en af de lækreste og reneste strande i Phuket.

Fiskemolen ved Rawai Beach

Fiskemolen ved Rawai Beach

Men Rawai er bestemt en tur værd. Der er så meget andet end solbadningen. Drejer du til venstre ad stranden kommer du til et fiskemarked. Her kan købes frisk fisk og skaldyr som du kan tage med hjem og tilberede. Eller du kan vælge din fisk og få restauranterne ved siden af til at lave maden til dig. Det er ret hyggeligt og virker meget lokalt. Selvom det er et setup for turister og forholdsvis dyre priser.

Langs kysten på højre side finder du på begge sider af vejen en masse restauranter og beværtninger. Der er massageklinikker og turistinformationer. Der er alt lige fra de små lokale barer til de store fancy steder. Hver dag kommer ufattelig mange turister og spiser her og får lidt at drikke. Der er også en del fastboende turister der opholder sig meget her på disse steder. Maden er generelt god langs kysten. Du kan få meget forskelligt, lige fra traditionelt Thai Food til Pizza. Jeg har spist på flere af stederne og kommer gerne igen. Det er specielt hyggeligt at sidde og spise nær vandet ved solnedgangen. Smukt og roligt, selvom der er en del trafik på vejen langs kysten.

Fiskemolen ved Rawai Beach

Fiskemolen ved Rawai Beach

Når det er lavvande forsvinder stort set alt vandet i havet ud for Rawai kysten. Det betyder at du kan se fiskerbåde og turistbåde ligge direkte på sandet. Man kan gå lagt ud, måske en km eller mere. Jeg har ikke prøvet det. Det er ret specielt, men kan også give en smule lugtgener fra havbunden.

Vil du opleve noget nyt, og trænger du til lidt at spise så tag en tur til Rawai og oplev et mere roligt område af Phuket. De turister der bor her fast er som oftest folk der kan lide den lidt mere rolige og afslappende tilværelse. De jeg har mødt på min vej har været yderst hjælpsomme. Mangler du hjælp til at finde noget eller bare spørgsmål generelt, så væk ikke bange for at hive fat i en fastboende turist. De hjælper som oftest.

En anden ting som mange tager fejl af er, at det er lokale Thaier der arbejder i disse områder. Det er naturligvis også sandt, men der er mindst lige så mange arbejdere fra Cambodja og Myanmar. Det gælder både med hensyn til fiskeri og personalet i restauranterne. Jeg kan såmænd ikke altid kende forskel, men det kan Thaierne. Det er faktisk ret ofte sådan, at det er folk fra Cambodja eller Myanmar der arbejder på markederne med at sælge/servere mad. Det gælder både i Phuket, Bangkok, Rayong, Pattaya eller hvor du bevæger dig hen. Sådan var det ikke for 10 år siden, men i dag er det meget almindeligt. Man kan vel lidt groft sige, at det svare til østeuropæerne der kommer til Danmark og tager de jobs som danskerne ”ikke gider” have. Sådan forholder det sig også her til en vis grad.