Cambodia Sport i Thailand

Phnom Penh internationale Halv Marathon

Phnom Penh internationale Halv Marathon
Skrevet af Dallemand

Den 12. Juni, blot en uge efter jeg løb Phuket international Marathon, havde jeg tilmeldt mig en Halv Marathon i Cambodia. Det skulle foregå i hovedstaden Phnom Penh. Jeg har aldrig været i Cambodia tidligere og var derfor spændt på at opleve landet – samt finde ud af, hvordan de håndterer et støre løb som en Halv Marathon.

Jeg bookede flybilletter fra Bangkok til Phnom Penh hos Air Asia, som har mange billige flyruter i Sydøstasien. Jeg mener det kostede omkring 1000 kroner tur-retur. Man kan godt gøre det billigere, men så skal man tage en bus og det tager forholdsvis lang tid. Det gider jeg ikke bruge tiden på – den tid har været og det har været sjovt, men nu er fly vejen frem.

restitution efter halvmarathon

restitution efter halvmarathon

Jeg bookede et godt hotel i centrum af Phnom Penh i 5 dage. Ikke luksus, men et ok lækkert hotel med pool og alt det der. Jeg tænkte, at det ville være meget rart, med et godt sted at slappe af efter løbet. Hotellet blev booket i forhold til afstanden til løbets startsted.

Jeg ankom til Cambodia den 10. Juni og hentede mit start kit den 11. Juni. Jeg kunne gå de 700 meter fra hotellet til Expo, som var placeret lige ud for Paladset. Allerede ved afhentningen var jeg lidt tvivlsom omkring løbet. Det var ikke det mest professionelle jeg har oplevet, men hva faen – jeg fik min løbetrøje og startnummer med chip.

Klokken 05:30 søndag den 12. Juni kom jeg til løbet. Det var fedt nok, at det startede tidligt, da det er sindssygt varmt at løbe i Phnom Penh. Selve løbet skulle starte klokken 06. Jeg skulle finde et toilet og brugte den halve time på det. Der var ingen af hjælperne der vidste hvor det var, hvilket er ret typisk for løb herude.

Men fandt toilettet og stod derefter tæt på start og talte med nogle vesterlændinge. Vi undrede os over, hvorfor der ikke var nogle der talte i højtalerne. Der var ingen pep talks – da tiden nærmede sig 06 valgte jeg at gå helt frem til start. Pludselig, uden nogle melding startede løbet. (10km løb startede 06:10 og 3km løb kl. 06:20).

Phnom Penh Internationale Halv Marathon

Phnom Penh Internationale Halv Marathon

De første 6-8 km gik ganske fint. Der var trafikregulering fra politiet og frivillige. Det klarede de nogenlunde, selvom der jævnligt blev lukket biler igennem, så man måtte stoppe op. Efter de cirka 8 kilometer blev det mere og mere tvivlsomt med reguleringen af trafikken. Det vil sige, at de politifolk der nu engang var, de havde mere travlt med at lave ingenting, end at regulerer trafikken.

Ruten var afmærket forholdsvis fint, så det var til at finde vej. Men man skulle løbe direkte i Phnom Penhs morgentrafik (og den er slem!). Ikke bare på fortovet (det kan man ikke, da det er parkering etc. for de lokale). Det vil sige, løbe direkte på vejene i morgentrafikken. Jeg løb blandt andet gennem en 2-3 sporet rundkørsel efter cirka 18 km. Den var fyldt med biler og knallerter. Det var et pisse farligt løb, men jeg kom da igennem med livet i behold.

Phnom Penh er pænt sygt varmt at løbe i. Temperaturen sneg sig op mod 34 grader mod slutningen af løbet og luftfugtigheden er max. Samtidig er det utrolig forurenet og fyldt med smog/støv fra morgentrafikken, hvilket gjorde det knap så lækker en oplevelse at løbe i.

Væskedepoterne fungerede upåklageligt. Der var væske cirka hver 2. Km. Der var flaskevand og sportsdrikke samt bananer. Vandet var varmt, hvilket jo er godt for løbere. Selvom jeg foretrækker det koldt. Men for de garvede løbere plejer det, at være varmt de drikker på grund af mindre energiforbrug. Jow jow.

Fin Medalje fra Phnom Penh Internationale halv Marathon

Fin Medalje fra Phnom Penh Internationale halv Marathon

Jeg kom i mål efter 2 timer og 30 minutter. Som tidligere nævnt er jeg ikke en hurtigløber, men nyder at løbe og deltage i disse løb. Så sker der lidt og man har noget at gå op i herude, i stedet for at sidde og drikke bajere, som mange gør. Jeg synes det er fedt at komme ud at opleve forskellige lokaliteter i løbehøjde. Det giver et andet indtryk end de almindelige turistattraktioner.

Jeg synes alt i alt det var et fint løb. Jeg fik set noget at byen jeg ellers ikke ville. Jeg vil nok ikke deltage i dette løb en anden gang. Det skyldes risikoen for ulykker i forbindelse med trafikken. Det var simpelthen for farligt for min smag.

Jeg vil gerne til Cambodia og deltage i Siem Reap Halv Marathon til December. Det får vi se om jeg tilmelder mig senere. Det skulle være et mere behageligt løb gennem templerne og mindre forurenet i forhold til Phnom Penh.

Skulle du være på disse kanter næste år, vil jeg da klart anbefale dig at prøve Phnom Penh internationale Halv Marathon – det giver et andet billede af hovedstaden i Cambodia, hvor du får set de lokale gøre sig morgenklar rundt i byen. Blot vær forsigtig og forstå at løbet et på eget ansvar.

Skriv kommentar