Livet i Thailand Thai mad opskrifter

Minimalistisk madlavning i Thailand

minimalistisk køkken
Skrevet af Dallemand

Som du måske har læst tidligere, lever jeg et minimalistisk liv i Thailand. Ikke forstået på den måde, at der ikke er plads til forbrugsgoder – for det er der. Men blot, at jeg forsøger at leve lidt mere frit, uden at skulle købe alle mulige ting i mit liv. Som Bonderøven siger – for at gøre det hele lidt mere enkelt.

Vi har den sidste måneds tid lavet en del Youtube videoer samt opskrifter om Thai mad til dig. Det har vi gjort af to grunde. Den ene er, at vi gerne vil vise dig hvor nemt det er at lave lækkert thai mad og leve sundere. Det er slet ikke så vanskeligt og tidskrævende som mange tror.  Den anden grund er, at min kæreste elsker at lave mad – og hun er gået meget op i det, for at give dig nogle gode og nemme thai retter.

minimalistisk køkken

minimalistisk køkken

At jeg lever minimalistisk gør, at min bolig ikke er ret stor. Jeg bor på cirka 30m2 i en lille studio lejlighed, som det kaldes herude. Her er et rum hvor gang, køkken, opholdsstue og soveværelse er mere eller mindre slået sammen til et. Dertil et separat toilet og badeværelse. Jeg har ikke brug for mere – der er alt jeg behøver og desuden tager det kun 20 minutter at rengøre hele herligheden. Jeg har tidligere fortalt om, at jeg ikke ved hvad jeg skal bruge mere plads til. Tidligere har jeg boet i mange forskellige boformer. Engang havde jeg en to værelses lejlighed i Aarhus. Jeg vidste jeg ikke hvad jeg skulle bruge det ene rum til. Det var sådan set kun for at få en højere husleje, for jeg brugte det aldrig. Jeg er ret godt tilpas i et enkelt rum.

Mange i Danmark bruger ufattelige summer på at købe et nyt køkken. Lave samtale køkkener med forholdsvis dyre inventarer og hvidevare. Globalknive og det rigtige kaffestel. Spisebordet skal også helst være at dansk design, eller i det mindste gøre plads til 6-8 personer. Alt sammen ganske udmærket. Ikke noget ondt ord om det – men i min verden, må det kunne gøres anderledes. Jeg vil ikke arbejde hele mit liv, for at få et nyt køkken i mit alt for store hus. Jeg vil hellere have friheden og bruge det der er. Jeg har ofte set TV programmer fra Danmark, hvor man ser hvorledes de gamle 70er køkkener bliver rykket ned, for at gøre plads til nye smarte klinker og kogeøer. Fro mig er de gamle køkkener fede og burde bruges til de falder helt fra hinanden.

Min minimalistiske tilgang til hverdagen gør således, at jeg har én kogeplade. Den er tilmed induktion og eklektisk, hvilket vil sige, at der kan laves mad hvor man ønsker det. Den kan stilles på altanen eller i køkkenområdet, som man nu synes. Jeg har én pande og én gryde. Gryden har jeg kun købt, fordi der laves meget suppe i Thailand.

Da min kæreste ville lave gode opskrifter på lækkert thai mad og Youtube videoer til dig, valgte vi godt nok at købe et ekstra bord. Men det var kun for at hun kunne få plads til at vise dig ingredienserne hun bruger i madlavningen. Ellers havde vi ikke købe det.

minimalistisk køkken

minimalistisk køkken

Vi havde heller ikke ens tallerkner eller skåle, men kæresten insisterede på, at det skulle være pænt, når vi skulle lave mad videoer om thai mad. Så vi købte lidt forskelligt. I alt en udskrivning på 400 kroner. Det må være nok til et nyt køkken, ikke sandt. Jeg vil garanterer, at hun kan lave lige så godt mad her, som der kan laves i et køkken med fuldt udstyr i Danmark. At lave mad handler ikke om et stort køkken eller den nyeste kaffemaskine. Det handler om, at man skal have noget at spise. Hvad samtalekøkkener angår, jamen så kan vi snildt tale sammen, uanset hvor hun steger maden – der er jo kun et rum. Dét er for mig en minimalistisk tilgang til madlavning i Thailand. Det skal hertil siges, at vores setup er langt over standart for almindelige thaier. Langt de fleste laver slet ikke mad selv og har derfor ikke et køkken. Men det er jo en kulturel ting og har ikke så meget med minimalisme at gøre, men nok mere om mangel på penge.

Som du kan se på de billeder jeg viser her, er det ikke meget plads vi har brug for i vores køkken. Du kan jo se Youtube videoerne og se om maden ikke er lige så lækker, som hvis den var lavet i et stort moderne samtale køkken. Videoerne er også filmet ganske simpelt, uden brug af filmhold og dyrt udstyr. Jo jo – det er da ikke professionel standard, men vi håber du kan lide dem alligevel. Det vil min kæreste blive glad for i hvert fald.

Hvis jeg engang flytter tilbage til Danmark – så er det helt sikkert, at jeg ikke skal bruge ret mange penge på køkkener. Livet leves ganske fint uden

 

 

Livet handler ikke om, hvordan tingende ser ud eller hvor meget man har. Livet handler, for mig, om frihed og glæden ved at være. Man behøver ikke alverdens ting for at være glad eller for at have et godt liv. Vi har alle sammen det samme med i graven, som man siger.

Tænk lidt over det – når du bevæger dig på køkkenmesse i Herning næste gang.