Sport i Thailand

Løb i tropisk og varmt klima

Løb i varmt tropisk klima
Skrevet af Dallemand

Dallemands løbeerfaringer med elektrolytter og salt i et tropisk klima

Jeg løber i Thailand og her er varmt og meget fugtigt. Da jeg startede med at løbe foregik det i Bangkok, i et motionscenter med aircon og 22-25 graders varme. Desuden var løbedistancen kun omkring de 5-7km. Det var ikke noget problem, jeg svedte mere end normalt for luftfugtigheden stadig var høj, men da temperaturen var lav gik det fint hver gang.

Senere er jeg begyndt at løbe udenfor og længere ruter. Jeg løber halv maraton og træner til en hel maraton i Bangkok. Her bliver det straks mere vanskeligt at give kadaveret den mængde væske og de elektrolytter den har behov for. Jeg har læst en del på nettet om hvad jeg kunne gøre for at hydrerer mig selv bedre.

Løb i varmt tropisk klima

Løb i varmt tropisk klima

Jeg fandt en masse informationer om elektrolytter og salt, som jeg ikke vil gå meget i detaljer i her. Det jeg ikke fandt var nogle videre informationer om, hvordan man klarer at løbe i et tropisk klima. Derfor har jeg nu samlet mine egne erfaringer, som jeg vil give dig her. Jeg er nødt til at sige, at det er mine personlige erfaringer og det er dit eget ansvar at følge mine råd.

I Thailand svinger temperaturen lidt, alt efter årstiden. Men det er altid varmt for en blegfed dansker. Det kan forekomme et par uger om året, at her er ”koldt”. Det er ikke noget du skal satse på, at opleve på dine løbeture. Luftfugtigheden er også ret stabil hele året. Temperaturen i Thailand vil normalt være omkring 28-38 grader og fugtigheden mellem 75-85%. Om natten er det dog lidt køligere, det er klart. Men det er stadig meget fugtigt.

I Bangkok er det næsten altid et par grader varmere, end i resten af landet. Det skyldes formegentligt den manglende vind samt alle huse, fabrikker, biler, mennesker og så videre. Varmt er det i hvert fald inde i byen. I det sydlige Thailand, hvor jeg pt. opholder mig, er det også ret varmt. Men her har vi ofte glæde af en lille brise. I det nordlige Thailand er det mange gange køligere og det er måske her det er bedst at løbe. Men det har jeg nu aldrig gjort.

Jeg har læst flere gange på diverse danske løbesider, at man ikke behøver gøre noget som helst. At man blot skal spise normalt og så kan man løbe i et tropisk klima. Det er noget vrøvl. For nogle er det sådan, for andre er det et helvede at få væske nok. Nogle sveder ikke specielt meget når de løber mens andre bader i sved.

Jeg selv er en sveder. Jeg sveder som et svin når jeg løber – også i Danmark. Herude går det så helt amok og jeg er gennemblødt, hver gang. Uanset om jeg løber 4km eller 20km, så er alt gennemblødt. Jaja, nu overdriver han vist ham Dallemand. Nej – jeg ligner en der har været i havet eller under en bruser, når jeg er færdig med at løbe. Jeg har store problemer med mine fødder, da de er drivvåde. Jamen – så brug da vandtransporterende løbestrømper. Jo, den er fin – men det hjælper ikke meget, når selve skoen er plask våd. Jeg sveder max. Sådan er det bare.

Jeg har vejet mig en del gange. Før et løb og efter. Jeg taber omtrent 2.5-3 liter væske på en times løb i tropisk klima. Når man så kommer op på 2 timers løb og derover – så kan det være svært at få væske, elektrolytter og salt nok.

Løb i varmt tropisk klima

Løb i varmt tropisk klima

Til dato har jeg formået at holde kadaveret i gear. Der har kun været en gang, hvor jeg var nødt til at stoppe mit løb. Simpelthen fordi, jeg var svimmel og tæt på et kollaps. Jeg fik det afværget ved at stoppe op, sætte mig ned og hælde vandt i nakken, mens jeg drak hvad der var tilbage. Så sad jeg der en 10 minutters tid og ventede på, at jeg skulle blive normal igen og mit syn blev almindeligt (det sortnede på grund af væskemangel og heden). Derefter gik jeg det sidste stykke til min scooter og kørte hjem i aircon i en helveds fart. Og fik naturligvis tanket godt op med væske, elektrolytter og mad. Det var ikke så slemt, da jeg kender min krop – men det kan gå rigtig galt for folk herude, hvis de ikke får væske nok. Det skal siges, at denne tur, hvor jeg ikke magtede at løbe mere. Det var kun 6km let løb. Efter 4km mærkede jeg, at den var gal, men jeg skulle jo lige fortsætte til jeg kom til min scooter igen. Efter 5km gik jeg helt kold. Bum! Og det går stærkt. Det er ikke nødvendigvis løbetræning over 2 timer og 20 km der kan sende dig til tælling. En lille kort lunte tur kan gøre det.Det behøver ikke være en marathon i Thailand der skal til for at gå helt kold i varmen.

Det jeg er kommet frem til er, at drikke elektrolyt pulver. Spise en salttablet i ny og næ, til de længere løbeture. Og undgå visse drikke.

Kaffe, the, cola (sodavand) og de lokale smoothies/drikke. Det holder jeg mig normalt fra. Det kan da ske en gang imellem, at jeg drikker det, men normalt er det foruden. Det skyldes, at disse drikke er vanddrivende og herved kan du risikerer at dehydrerer endnu mere. Du skyller simpelthen elektrolytter og salt ud af kroppen, når du skal rende og pisse hele tiden, fordi du tyller sodavand. (med måde gør det naturligvis ikke noget, det er sat på spidsen her).

De lokale drikke du kan købe ved boder og på restauranter i Thailand er med 95% sikkerhed smaskfyldte med sukker og sirup – også hvis du beder dem lade være med at putte det i. De forstår ikke, hvorfor man ikke vil have sukker. Problemet er blot, at sukkeret hæmmer din krops evne til at optage væske. Det er jo lidt dumt, hvis du skal løbe meget eller langt. Er det blot 5km ture du ønsker at løbe, gør det ikke ret meget forskel. Nu er disse råd baseret på mine erfaringer med længere løbeture og daglige løb.

Bajere og sprut – jamen, det er jo ganske hyggeligt. I Thailand er det nærmest normen, at drikke bajere for turister og folk der bor her fast. Jeg drikker yderst sjældent alkohol efterhånden. Dels dehydrerer alkoholen din krop og dels er du bare mere svag, hvis du ønsker at løbe meget. Derfor har jeg valgt at sige fra – selvom det koster lidt på den sociale konto. Til gengæld er jeg frisk til at løbe og deltage i diverse arrangerede løb herude. Det synes jeg faktisk ret godt om.

Nogle siger, at man sagtens kan få dækket kroppens behov for salt, ved at spise normalt – problemet er bare, at der ikke bliver brugt ret meget salt i det Thailandske køkken. Derfor kan det være en udfordring at få salt nok, hvis man opholder sig længe i Thailand og kun spiser det lokale mad. Mange thaier kan slet ikke lide salt mad, som vi kender det i Danmark. Til moderate og korte løbeture er det fint nok. Jeg har selv nøjedes med det, før jeg begyndte at løbe langt og hver dag.

Nu drikker jeg elektrolyt pulver. Det kan du købe overalt på apotekerne og af og til i 7-11 eller små kiosker. Det er små breve med pulver, der koster 6-8 baht per pakke. Det er ret enkelt. Bare luk dem op og hæld indholdet i en dunk vand. Ryst det og drik. Man kan også købe færdige elektrolyt drikke i 7-11 og Family Mart (”Gatorade” eller lokale variationer – ”Sport 100”). Problemet er blot, at de indeholder en del sukker. Som igen kan hindre din krop i at optage væske. De er dog designet til at hydrerer dig, så det burde ikke være et problem. Men de er ret dyre i forhold til at lave det selv. Derfor køber jeg pakker med pulver, som desuden ikke indeholder sukker.

Jeg køber normalt en 30-40 pakker ad gangen. Så laver jeg 4x600ml drikke i vanddunke. Altså putter 4 pakker i 4 vandflasker. Så har jeg til en dag. Derudover drikker jeg vand – og til tider en cola. Man skal jo heller ikke indtage alt for meget salt og elektrolytter. Jeg kan ikke give dig en anbefaling på, hvor meget du har behov for. Det må gøres på dig egen ansvar og behov. Mit behov er cirka 4 pakker elektrolyt, på de dage jeg løber mere end 10km. Dage hvor jeg ikke løber ret langt, drikker jeg det slet ikke.

Når jeg skal løbe 10km og derover. Så vælger jeg at spise 1-2 salttabeletter. Nogle siger, at det ikke er nødvendigt. Tja – prøv at se billedet mine nye løbesko. Jeg købte nogle fine røde sko for nylig. Der kan du rigtig se, hvad jeg taler om. De er helt hvide i spidserne. Det er salt fra mit sved, ikke andet. Der ryger nogle sager igennem maskinen må man sige. Derfor vælger jeg at supplerer min kost med 1-2 salttabletter, når jeg skal løbe mere end 10km.

Løb i varmt tropisk klima

Løb i varmt tropisk klima

Et andet råd er, at løbe tidligt om morgenen eller sidst på eftermiddagen. Jeg kan bedst lide at løbe om eftermiddagen, men det er såmænd også ret varmt. Man undgår dog solen lidt. Når jeg deltager i længere løb herude, så starter de altid omkring klokken 5-6 stykker om morgenen da der er køligt. Til Bangkok Marathon i november, starter de faktisk allerede løbet klokken 2 om natten, for at undgå varmen – nå ja, og trafikken.

Jeps – Det var lidt om løb i tropisk klima. Jeg håber du kunne bruge mine info og erfaringer til noget – om ikke andet, så tænk lidt over, hvilke forholdsregler du skal gøre dig, når du ønsker at løbe i varmen.

Og husk på, at du ikke altid kan regne med de informationer der findes på løbesiderne. Som sagt har jeg læst flere posts fra løbere, der er nogle helveds karle, som mener at 1 dunk vand er nok til 300 km løb – og helst forfodsløb i modvind, på et bjerg med hjemve.

Det forholder sig ikke altid sådan – det kommer helt an på din krop og hvor meget du sveder.

Pas godt på dig selv i varmen og God tur

Skriv kommentar