Sport i Thailand

Løb Halv Maraton i varmt klima – Phuket Marathon

Løb Halv Maraton i varmt klima – Phuket Marathon
Skrevet af Dallemand

At løbe halv marathon når det er meget varmt og samtidig en høj luftfugtighed, er en af de udfordringer jeg har kæmpet med gennem længere tid her i Thailand.

En ting er at træne sig op til at løbe en halv marathon. Det kan de fleste gøre, også selvom man ikke er en super løber og har de store erfaringer. Svære bliver det med en hel marathon.

Jeg løb for år tilbage nogle halv Marathons i Danmark, hvilket ikke var det store problem. Jeg var vandt til at løbe mindre distancer på 5-8 km. Og var selvfølgelig yngre end nu. Jeg havde ikke nogen træningsplan – men løb bare af og til. Da dagen kom til den første halv marathon i Danmark, da løb jeg den bare, uden de store problemer. Jeg husker faktisk, at den blev løbet med tømmermænd og snestorm til nytårs Marathon i Herning. Det gik ganske fint, men dog med ret ømme stænger i en uge bagefter.

Nu bor jeg i Thailand og er blevet ældre. Jeg har løbet længe, men igen kun de mindre distancer. Det blev hurtigt lidt for kedeligt og jeg besluttede mig for at deltage i Laguna Phuket International Marathon. Det var en fin beslutning, for det gav mig et mål med træningen og et pres til at få løbet længere ture.

Phuket Marathon

Phuket Marathon

Jeg havde ingen speciel løbeplan til Halv Marathon, men løb bare som jeg følte mit gamle kadaver kunne holde til. I tiden op til denne Phuket Marathon faldt jeg over et par andre løb, som jeg deltog i, som et led i træningen. Men det endte faktisk med, at jeg løb en halv marathon i Krabi en måneds tid inden. Samt et 10 mile løb i Phuket.

Det vil sige, at jeg allerede havde løbet en halv marathon, inden den planlagte tur. Det gav jo lidt appetit på mere.

Phuket Marathon har eksisteret i 11 år og det er et ret hypet løb – og dyrt, i forhold til normen i asien. Der bliver brugt masser energi og penge på at promovere dette løb – i forhold til andre løb i Thailand. Det betyder, naturligt nok, at der var mange flere deltagere til løbet og fra rigtig mange forskellige lande.

Medalje Phuket Marathon

Medalje Phuket Marathon

Arrangementet forløb over 2 dage. Den 4. og 5. juni 2016. Den 4. var det de mindre distancer som Kids run på et par km. og 10 km løb. Dagen efter var det så tid til mig på halv marathon og den fulde distance. Der var flere tusinde deltagere. Ikke som Copenhagen Marathon, men alligevel mange. Jeg mener der var et par tusinde til hvert løb den 5. Juni.

Halv Marathon i Phuket begyndte tidlig morgen. Marathon distancen var sendt af sted en time før – men jeg mødte dem alligevel, inden jeg kom i mål. De er fandeme hurtige, nogle af de professionelle løbere. Det er jeg ikke, men jeg er glad for at løbe og det betyder ikke så meget med tiden – så længe den ikke er røv elendig. Lige nu ligger jeg på omkring 2 timer og 30 minutter.

Det bringer mig tilbage til det at løbe Halv Marathon i varmt klima. Jeg vil mene, at jeg kunne løbe væsentlig hurtigere i Danmark. Ikke som en super star, men hurtigere. Måske omkring de 2 timer og 10 minutter. Grunden til, at det tager længere tid er dels, at mine ben ikke er helt vænnet til distancen endnu. Ting tager tid. Og dels varmen – Jeg sveder max. Ikke bare en lille smule, men omkring 2.5-3 liter i timen. Det er således, at jeg er gennemblødt efter cirka 45 minutters løb. Men gennemblødt mener jeg, at alt er vådt. Mit tøj, sko, strømper – alles. Svupper rundt i mine løbesko, hvilket giver problemer med sorte negle og blå mærker, men pyt – der er ikke så meget at gøre ved det. Heldigvis bliver de normale igen… håber jeg da.

Jeg har skrevet en anden artikel om mine erfaringer med salt, væske og elektrolytter.

Finisher trøje og medalje fra Phuket Marathon

Finisher trøje og medalje fra Phuket Marathon

Jeg synes i det store hele, at halv marathon i Phuket gik godt. Det var et godt arrangement som jeg gerne deltager i igen. Der var rigeligt med væske, både vand og sportsdrikke samt bananer undervejs. Det var storartet. Ruten var god og ikke for mange stigninger. Lokalbefolkningen bakkede godt op om løbet og sad mange steder og heppede når vi kom forbi. En del af overskuddet ved dette løb går desuden til velgørenhed i lokalområdet.

Efter dette løb tog jeg til Cambodia for at løbe Phnom Penh International Halv Marathon. Løbet i Phuket var den 5. Juni og løbet i Cambodia den 12. Det vil sige – lige en uge til at komme mig (med yderligere træningspas i ugen imellem).

Hvis nogle gerne vil løbe Halv Marathon i varmt klima kan jeg anbefale at løbe i Thailand. Her for man en naturlig forståelse for at løbe i varmen. Det kan man ikke sammenligne med løb i Danmark, selvom det kan være varmt.

Jeg læste for nyligt artikler om, hvor varmt det var til Copenhagen Marathon 2016. Hold nu op altså – det er squ ikke nær den temperatur og luftfugtighed som der er i Thailand – og Sydøstasien generelt.

Der skal bare hældes mere væske indenbords og salte og elektrolytter er et must, for mange herude. Jeg er stadig i en fase med at finde den helt rigtige balance – det er ikke så nemt. Derudover skal der spises godt og meget. Så går det alt sammen. Selvom der til alle løb jeg har deltaget i herude, har været folk der er kollapset – tilmed ret slemt. Det gælder om at passe på. Lytte til sin krop og forstå hvad den har brug for og hvornår. Hvis man løber herude er langt de fleste nødt til at drikke alt de kan på alle depoterne undervejs + gerne selv have en elektrolyt blanding med i bæltet.

I skrivende stund har jeg overstået alle de løb jeg havde meldt mig til. Nu venter der en masse træning og i November er jeg tilmeldt en hel Marathon i et varmt klima, nemlig Bangkok Marathon.