Lifestyle Livet i Thailand Thai mad

Lev for 40 kroner om dagen i Thailand

Skrevet af Dallemand

At leve for 40 kroner om dagen i Thailand. Er det muligt?

Efter en tur i Bangkok for at besøge nogle gamle venner fandt jeg ud af, at turen havde været ret peberet. Der skulle betales hotel og naturligvis transport, mad og pilsnere med min makker. Det rendte op og da jeg kom hjem besluttede jeg mig for, at spare alt det jeg kunne. Først tænkte jeg, at jeg ville leve for 20 kroner om dagen i en måned – men det blev alligevel for surt.

Derfor blev målet – leve i Thailand for 40 kroner om dagen i en måned.

Jeg vil sige, at langt de fleste lokale bør kunne leve fint for de penge. 40 kroner er cirka 200 baht. En normal dagslønning blandt arbejderklassen herude er omkring 300 baht.

Jeg træner i fitness center med vægttræning hver morgen. I hvert fald 6 dage i ugen. Jeg løber omkring 30 km per uge om eftermiddagen. (jeg ville gerne ligge på 40-50km per uge, men varmen gør, at jeg simpelthen ikke kan presse de lange løbeture ind – kun når jeg deltager i Marathons. Der skal ligesom være noget der presser én til de længere ture).

Derfor har jeg naturligvis behov for en del mad og drikke i løbet af dagen. Jeg har nu været i gang et stykke tid på budget 40 kroner. Det kan godt lade sig gøre. Det er ikke så sjovt, men du kan ”sagtens” leve for 40 kroner om dagen i Thailand.

Morgenmad:

Jeg spiser efter træningen om morgenen. Der køber jeg pt. noget groft ris. Jeg blander op med kylling eller svinekød i strimler samt to æg. Det grønne får jeg i diverse vitaminpiller, da jeg ikke spiser nok grønt hele dagen. Sådan en omgang koster cirka; Ris: 15 baht. Kød: 35 baht. Æg: 20 baht. (man kan gøre det billige ved selv at tilberede det – men det gør jeg ikke). Altså cirka 70 baht for morgenmaden.

Det skal siges, at du sagtens kan købe en god omgang thai mad hos en lokal for omkring 40-60 baht. Jeg vælger at købe mine ting enkeltvis og jeg søger proteiner, grundet træningen i centeret. Derfor ligger jeg lidt dyre på morgenmaden.  (min protein shake og kosttilskud/vitaminpiller er ikke inkluderet i regnestykket).

Eftermiddags Snack:

Søde friturestegte kartofler

Søde friturestegte kartofler

Jeg spiser forholdsvist sent morgenmad – det bliver næsten middagsmad, da jeg ikke bryder mig om at spise inden træningen. Derfor har jeg ikke så lang et spænd før aftensmaden kommer. Jeg kan således nøjes med noget frugt eller en lokal snack. Det koster mig omkring 20-30 baht, alt efter hvad der bliver valgt. På billedet kan du se en lokal snack, som man kan købe mange steder i Thailand. Det købes hos gadesælgere – det er billigt og smager ganske fint. Om det så er helt sundhedsmæssigt korrekt, det er en anden sag. På billedet er det søde kartofler der er paneret i noget halløj. Derefter er de friturestegt – frisk fra boden. 20 Baht.

De fleste dage hopper jeg på frugt. Disse kartoffeltingester købte jeg blot i dag, da jeg kom forbi en bod på min vej. Køber du hele frugter per kg er det billigst, men jeg oplever ofte at meget ikke bliver spist og vælger i stedet at købe frugten skåret ud. En pose annanas, mango eller hvad man nu ønsker koster omkring 25 baht.

 

 

Aftensmad:

Aftensmaden. Her vælger jeg at tage på en lokal restaurant. Det er lige så billigt som at spise på marked. Er man hardcore og lever som en thai familie kan man godt spare en smule ved at tilberede maden selv. Igen oplever jeg meget spild og vælger at spise ude. En god stor portion med ris, noget thai mad samt et stegt æg vil koste omkring 40-60 baht. Alt efter hvad det er man ønsker. Mit ligger normalt på 50-60 baht, da jeg spiser et æg til 10 baht.

Aftens snack:

Senere på aftenen kan man fornuftigvis have behov for lidt at spise igen. Her kan man eventuelt spise en thai snack som er en ris-kage med noget sukker blanding på toppen. Det smager fint og koster ikke alverden. Måske 5 baht per stk. Igen spiser jeg normalt frugt. Typisk vil jeg bruge 25 baht på dette.

Det vil sige: morgenmad/frokost 70 baht, snack 25 baht, aftensmad 60 baht og aftenssnack  25 baht.  I alt løber en dags foder op i omkring 180 baht.

 

 

Mineralvand i thailand

Mineralvand i thailand

Hertil kommer, at det er varmt herude. Man skal begribeligvis have masser at drikke. De hardcore lokale drikker direkte fra hanen. De mellem seje tager renset vand. Jeg køber vand på flaske. Det koster lidt mere. Denne mineral vand som du ser på billedet ligger i mellemklassen og koster 15 baht (1.5L) på tilbud (du kan få vand til det 11-12 baht, men jeg synes denne smager godt). Dem ryger der i hvert fald 2 af om dagen, hvis ikke 3. Der afhænger af hvor meget du sveder – da jeg både træner og løber skal der hældes noget væske i maskinen.

 

 

 

 

 

Så kan man leve i Thailand for 40 kroner om dagen? Ja det kan man godt. Som du her har set, koster det mig 180+30 baht = omkring 40 danske kroner.

Men – det er ikke så nemt. Og det inkluderer ikke husleje, vand, elektricitet, forsikring, fritidsaktiviteter, telefon/internet, kosttilskud og så videre. Skal det regnes med, løber det op i en del mere.

Men det er billigt at leve i Thailand og du kan godt få kost og drikke for 40 kroner om dagen. Er du ikke øvet eller er det første gang du er i Thailand. Så vil du højest sandsynlig bruge noget mere – og det gør jeg normalt også.

 

Gode råd – Ting du bør undgå, hvis du vil leve billigt i Thailand; 

– Spis aldrig i et indkøbscenter eller udenlandsk restaurant (med mindre det er området de lokale også spiser).

– Lav din kaffe selv. Det koster ret meget at sidde på kaffebar hver dag – det gør det jo også i Danmark!

– Tænk meget over din transport. Det løber hurtigt op.

– Spis hos de lokale restauranter eller markeder. Det er det billigste, men mindre du har en Thai kæreste kan lave maden og ved hvor man køber billige råvarer.

– Skal du drikke alkohol så kan der være mange penge at spare om du tager lidt væk fra de populære steder. Du kan hurtigt betale det samme før en øl i Thailand, som det koster på Nyhavn eller ved Åen i Aarhus.

– Smag og behag – men skal det være rigtigt billigt … hold dig fra de kendte byer som Bangkok, Phuket, Hua Hin og Pattaya. Tag nordpå (jeg har ikke været der, men ved, at det er billigere). Eller vælg nogle mellemstore ”lokale” byer rundt omkring i Thailand – her er det meste væsentlig billigere end eks. Bangkok.

Om jeg kan leve for 40 kroner om dagen i Thailand over en længere periode. Nej. Det kan jeg ikke. Det er simpelthen ikke nemt. Der skal helst lidt mere til.  Der er hele tiden noget der lige skal betales for – toiletpapir, tandpasta, sæbe… ting koster, også i Thailand.

Håber det gav dig lidt viden og inspiration til et budget liv i Thailand.