Livet i Thailand

Lejligheder i Bangkok

Lejlighed i Bangkok
Skrevet af Dallemand

At finde en lejlighed i Bangkok er sådan set ikke specielt problematisk. Det er meget nemmere, end at finde en bolig i København eller Aarhus. Dog er boligmarkedet i Bangkok eksploderet, tilsvarende det vi ser i de støre byer i Danmark. Alle tror, at deres ejerlejlighed er en milliard værd og alle vil have en bid af kagen – derfor kan det betale sig, at gøre lidt benarbejde først, inden du takker ja til en lejlighed. Tag dig god tid, book et hotel og afvent en tid, inden du beslutter dig.

Min lejlighed i Bangkok

Min lejlighed i Bangkok

En af de væsentligste forskelle på en lejlighed i Danmark og en lejlighed i Bangkok er, at i Bangkok kan du flytte ind i en bolig, hvor der er alt. Der er seng, vandkoger, aircondition, skabe – alt. Det er bare at tage din kuffert og flytte ind. Så er du i gang. Der findes selvfølgelig også umøblerede lejligheder. De er billigere og ofte mindre overdådige. Er du på et nøjsomt budget, kan det muligvis betale sig at vælge en sådan. Du kan flere steder leje en lejlighed per måned, 3 måneder, 6 måneder og et år. Prisen vil naturligvis afspejle længden af dit lejemål. Billigst er det at leje et år.

Men hvordan finder du en god og billig lejlighed i Bangkok? Tja, det er et godt spørgsmål og der er mange forskellige bud. Mit råd til dig er; Lad være med at bruge Internettet til at finde din bolig. Find en Thai talende person, (og lad nu være med at slæbe en bar-dame med, find en person som kan hjælpe dig. Eller gå alene) gå rundt i de områder du ønsker en bolig. Se på bygningerne udefra og ligner det noget du gider bo i, så spørg portvagten eller andet personel, hvad det koster at bo der.

Min lejlighed i Bangkok

Min lejlighed i Bangkok

Det er glohedt, det tager tid og du vil opleve masser af nederlag i forhold til at forstå hvad de siger (og omvendt). Men på denne måde undgår du de glubske bolighajer, og dem er der mange af! De vil alle indkassere provision, når du lejer gennem dem. Hvem skal betale det? Det skal du, naturligvis. Har du penge nok, er det selvfølgelig lige meget. Men ønsker du at bo billigt i Bangkok, er det et godt råd at gå rundt alene og kigge lidt.

Du må vide lidt om boligtyperne her i Thailand, inden du begiver dig ud for at se dig omkring. Der findes, lidt groft sagt og forenklet 3 typer af boliger. Her får du en kort forklaring;

Apartments i Bangkok:

Apartments er betegnelen for en almindelig lejlighed, som du lejer af en udlejer. De vil ofte være umøbleret og goderne få. Det vil sige, at du som hovedregel selv skal sørge for møbler, Internet, aircon og så videre. Disse boliger er ofte billige og du kan finde en (afhængig af området) til 3-6.000 THB/måneden. Strømmen i disse boliger er billigt. Normalt 3-5 baht per unit. Det er den billigste løsning. Denne boligtype er hovedsageligt for folk med små midler, ofte lokale. Mange gange er det værelser med bad, også kaldet studio apartments. Sikkerheden kan være manglende, selvom der ofte er en vagt eller to i bygningen. Det kan sagtens være fint nok at bo til leje i en apartment, jeg har selv gjort det en periode – uden problemer.

Altan i min Lejlighed i Bangkok

Altan i min Lejlighed i Bangkok

Condos i Bangkok:

En Condo er sædvanligvis en møbleret lejlighed. De er ofte placeret i et fornuftigt byggeri, med sikkerhed og goder, så som swimmingpool, fitness, kiosk, lobby etc. El ligger normalt på 6-10 baht/unit, hvilket kan være en dyr fornøjelse, hvis du elsker aircon. Jeg plejer at have et forbrug på 3-5.000 baht/måneden i strøm, i en studio condo. Denne boligtype kan købes, også som udlænding – dog gælder visse regler omkring et ejerskab for udlændinge. Det er noget med, at du ikke må eje en condo på de 3 første etager og bygningen må max have 40% udenlandsk ejerskab. Det må du undersøge, om du trænger at købe en bolig.  Du kan eventuelt udleje di condo, hvis du køber. Jeg betaler 6900 baht/måneden for en studio condo centralt i Bangkok, Sukhumvit. De fleste steder må du regne med 7-25.000 thai baht per måned.

Town House i Bangkok:

Her får du klart mest for dine penge. Du kan leje et stort 3 etagers hus i Bangkok for cirka 10-20.000 baht (ikke i de populære områder). Her kan du være heldig at finde et møbleret hus. Men normalt sørger du selv for det hele. Internet og så videre. Jeg vil ikke anbefale dig, at leje et hus i Bangkok. Du har ingen sikkerhed og det er nemt for tyveknægte samt andet godtfolk at trænge ind i din bolig. Hvis du gerne vil have et hus, vil jeg anbefale dig andre byer, som Hua Hin, Cha Am, Rayong, Chiang Mai, Chiang Rai – eller andre mindre byer. Her finder du nemt et hus til cirka 7-10.000 baht alt efter stand og beliggenhed. Pt. bor jeg både i en lejlighed i Bangkok og et hus i Rayong.  (5300 baht/måneden + forbrug. El 4,5 baht/unit).

Lejligheder i Bangkok vil typisk koste dig et sted mellem 5000 og 100.000 Thai Baht om måneden. De fleste udlændinge – de som arbejder som engelsklærer eller ikke har de store penge, bor i Condos til 6-20.000.

Hvis du er ny i Thailand og ikke helt har styr på distrikterne i eksempelvis Bangkok. Så er det en fornuftig idé, at finde en bolig i gå afstand til MRT (undergrundsbanen) eller BTS (Skytrain). Bor du nær dem, så kan du forholdsvis enkelt komme rundt i byen, uden at skulle sidde i de håbløse trafikpropper og spilde oseaner af tid. – i starten er det sjovt nok at tage taxi i Bangkok. Men efter kort tid, ville du ønske, aldrig at skulle sidde i en igen. Desuden bliver det ret dyrt med taxi etc. – de penge du kommer til at bruge ekstra på tansport vil hurtigt løbe op i det samme som en bedre placeret lejlighed koster.

Håber du har heldet med dig – ud at kig dig omkring. Det er løsningen.