Livet i Thailand

Kør Scooter fra Phuket til Krabi

Kør Scooter fra Phuket til Krabi
Skrevet af Dallemand

Jeg opholder mig for tiden en del i Phuket, i det sydlige Thailand. Det er der flere grunde til. En af dem er, at jeg er begyndt at løbe en del. Jeg synes Phuket er et lækkert sted for mig at træne. Selvom jeg oftest løber det samme sted, er det smukt og jeg bliver aldrig træt af den korte køretur jeg har til og fra løberuten. Jeg kunne naturligvis også bare løbe fra mit hjem til løberuten, men jeg er pisse bange for gade køterne. De er alt for aggressive til jeg tør løbe alle steder. Jeg har det bedre med at køre scooter til løberuten. Der er også vilde hunde på min løberute, men de er vænnet til løbere, fodgængere og cyklister, så de er mere afbalancerede, hvis man kan sige det sådan.

Anyway – jeg tilmeldte mig en halv marathon i Krabi, som skulle foregå den 1. maj. Man skulle hente sit start kit dagen før, hvilket er meget normalt. Det betød, at min kæreste og jeg skulle fra Phuket til Krabi og tilbage igen, efter løbet. Vi talte frem og tilbage om hvordan vi skulle gøre det.

Problemstillingerne var, at vi sagtens kunne tage en minibus begge veje, men det ville koste omkring 500 baht per mand per vej. Dertil kommer så, at vi skulle med en taxi fra min bolig til busstationen i Phuket. Det er forholdsvist dyrt at benytte taxi i Phuket. Det vil koste nær 1000 baht – og det skal jo så betales begge veje. Det samme med busbilletterne. Alt i alt ville det koste cirka 4000 baht for os at komme fra Phuket til Krabi og retur, en tur på 180 km. Men det er ikke det eneste – når vi kom til Krabi, ville vi også have brug for transport. Til at komme til løbet, komme ud at spise og til hotellet og så videre. Det vil sige, at vi skulle leje en scooter i 2 dage til 250 bagt per dag + brændstof for måske 50 baht. I alt vil transporten for denne tur for os begge løbe op i cirka 4550 baht. Det svare til en lille 1000 kroneseddel.

Vi har ingen bil længere og valgte derfor at kører på scooter fra Phuket til Krabi. De penge vi sparede brugte vi på et lidt mere lækkert hotel – det var jo rart nok, ikke at bo i noget lort, når man kom hjem efter en halv marathon.

Kør Scooter fra Phuket til Krabi

Kør Scooter fra Phuket til Krabi

Turen på scooter fra Phuket til Krabi er som sagt cirka 180 km. Det er som sådan ikke så slemt, men i den thailandske trafik, kan det godt blive en lang tur. Og man for ondt i røven, det er helt sikkert. Men det kan lade sig gøre. Det skal nævnes, at Thailand er et af de farligste steder at færdes i trafikken i hele verden. Jeg mener den ligger i top 2 eller 3.

Vi brugte omkring 3.5 timer på at kører turen. Det gik hurtigt og der var kun et stop for at tanke. Normalt vil jeg sige, at man sal regne med at bruge 4-5 timer på denne tur. Vi valgte at kører om natten, for at undgå trafikken og varmen. Det er ikke sjovt at sidde på en scooter i så lang tid i den bagende sol. Vi kørte fra Phuket omkring klokken 03:30 om natten. Da vi skulle hjem, valgte vi at tjekke ud fra hotellet tidligere end planlagt og kører om aftenen. Omkring klokken 21. Det gjorde vi fordi, vi ikke gad sove et par timer, for igen at skulle stå op midt nat for at kører turen. Alt i alt kostede transporten omkring 200-250 baht i brændstof. Det kan ikke gøres meget billigere.

Man kan sagtens kører turen fra Phuket til Krabi på scooter, men jeg vil bestemt fraråde det. Jeg gør det ikke selv igen. Det er for farligt. Godt nok var der ikke meget trafik, men vejene er ikke altid lige gode. Pludselig er der store huller eller vejarbejde. Det er pisse farligt, da det sjældent er afmærket godt. Dertil kommer angsten – igen for gadekøterne. Eller sagt pænere, gade hundene, om du vil (nej, jeg kan ikke lide de løse hunde i Thailand – det er mildt sagt og der er i 2016 estimeret, at der er omkring 1 million gadehunde i Thailand).

Når du kommer med 60-80-100 km/t på en scooter, har en kuffert mellem dine ben og en person bagpå. Så er der bestemt ikke gode muligheder for at undvige en hund, der løber ud foran dig. Undervejs så jeg flere af slagsen, både nogle der løb langs vejen og nogle der allerede var pløjet ned af bilister. Så vel i alt omkring 6-7 hunde der var kørt ned, så ja – det er et stort problem.

Så efter lidt refleksion, må status blive, at vi tager en bus eller taxi næste gang … selvom det kan være farligt i sig selv. Men risikoen for uheld er langt større på en scooter.

Vi havde en fin tur og det var meget sjovt at prøve at kører langt på scooter i Thailand.

Hvis du overvejer at tage turen fra Phuket til Krabi på scooter kan du muligvis, jeg ved det ikke med sikkerhed, tage en færge og få din scooter med. Men det tager ret lang tid. Jeg har hørt om andre der har kørt turen, de mente heller ikke, at de havde lyst til det igen.

Kør Scooter fra Phuket til Krabi

Kør Scooter fra Phuket til Krabi

Hvis du alligevel vælger at køre scooter selv og ønsker at kører om natten som jeg. Så skal du være opmærksom på, at tankstationerne i ydreområderne af Thailand ofte er lukkede om natten. Der er nogle der har åbent – men kommer du forbi dem, når du er ved at løbe tør? Du skal kende din scooter og vide hvor langt du kan kører på en fuld tank. Medbring eventuelt en ekstra liter brændstof eller to. Så er du sikker på, at du kan komme hele vejen. En anden ting er, hvis du havarerer. Hvis du ikke er af sted med en Thai, kan det være ufatteligt svært at finde hjælp en mørk nat i bjergene i Thailand.

Nu er det prøvet – og jeg kan kun sige, pas på og overvej det en gang til.