Livet i Thailand

Job i Thailand

Arbejde i Thailand
Skrevet af Dallemand

Hvordan får man et job i Thailand – og må man i det hele taget arbejde, hvis man flytter til Thailand. Det er nogle af de spørgsmål jeg ofte får.

Der er mange der går og drømmer om, at finde et job herude og bosætte sig under de varme himmelstrøg. Men er det så enkelt som det lyder. Det vil jeg prøve at give dig et indblik i her i artiklen.

Hvis du ikke har nogle særlige forudsætninger, altså kan noget helt specielt, så kan det være meget svært at få et job. Som hovedregel er det sådan, at du ikke må tage et arbejde, som en Thai kan udfører. Det er lidt groft og firkantet sagt, men det er en meget god rettesnor.

Det vil sige, at du faktisk ikke lige uden videre må arbejde som guide, opvasker, tømrer, mekaniker eller stå i en bar, bare for at nævne et par stykker. Det vil en Thai kunne udfører, og derfor må og kan du ikke få arbejdstilladelse til at opholde dig her, på det grundlag.

I ”gamle” dage så man stort på disse regler, men det gør man ikke længere. Du skal passe meget på, hvis du tager et job herude, som du reelt ikke må. Folk stikker hinanden af og til, specielt Thaierne. Der er jævnlig historier om, hvordan der bliver lavet crakkdown på en arbejdsplads, hvor myndighederne tjekker arbejdstilladelse – og visum i det hele taget. Der er mange der ryger ud at Thailand fordi de arbejder ulovligt.

Men en guide kan jo være dansktalende. Nogle gange har de støre rejseselskaber behov for en dansktalende person, og derved kan der muligvis opnås en arbejdstilladelse. Men det er ikke noget du lige selv kan klare, det skal din arbejdsgiver fikse for dig.

Nogle har den idé, at de kan rejse til Thailand med deres spareskillinger (jeg selv inkl.) og åbne en bar eller noget andet. For det første vil jeg sige, at du skal være ufattelig varsom. Dine mønter forsvinder lynhurtigt.

Job på bar i Thailand

Job på bar i Thailand

Selvom du køber en bar er det skam ikke sikkert, at der er kunder der gider komme der. Folk har det med at komme de samme steder og de der bor fast i Thailand, har allerede deres stamsteder. Du skal være ekstremt god til at lave Network, hvis du skal få dem over i din biks. Men naturligvis kan det lade sig gøre. Jeg selv prøvede tidligere med en Internet café. Jeg vil sige, at der var kunder nok. Det var de lokale der var målgruppen. Men, selvom der var fuldt hus tjente det faktisk ikke penge nok til at leve herude. Overhovedet ikke! Nu er den solgt igen. Der er ingen grund til, at bruge for meget tid på noget der ikke fungerer. Det er bare videre – i gang med noget nyt. Det er også sådan, at har du en god idé og åbner en forretning, så kan du være 200% sikker på, at der er en der kopierer det efter kort tid. Det har jeg også prøvet i en anden forretning jeg åbnede. Der var det bare personalet, der var blevet oplært og arbejdede for os, som valgte at skrider natten over, for vi så kunne konstaterer et par uger efter, at de havde kopieret hele konceptet og nu selv havde samme biks – og brugte ”vores” salgssteder. Super. Men sådan er gamet herude, såvel som i Danmark. Er der penge i lortet – så kopierer andre din model. Pyt – bare videre og på den igen. Men det er derfor jeg fortæller dig, at du skal være varsom og passe på dine penge. Før du aner det er de væk og du sidder hjemme i Danmark igen – jeg har set det mange gange. Og i skrivende stund er en af mine bedste venner herude, nær ved at rejse hjem på grund af dårlig omtanke. Pengene er brugt op og han skal hjem til London.

Selvom du så køber eller åbner en forretning i Thailand er det ingen garanti for, at du må arbejde i den. Her går mange galt i byen. De tror at man eksempelvis kan købe en bar, og så stå i den og svinge bajere over disken og fortælle røverhistorier fra de varme lande.

Men den går ikke. Du kan ikke få en arbejdstilladelse til dette job i Thailand og du må ikke arbejde i din egen bar – du må end ikke gå ud med skraldet. En bekendt der havde en bar i Pattaya blev smidt ud af landet, da han netop gik ud med skrald. Det var der nogle lokale der klagede over. Og vupti. Han blev deporteret. Det er jo skræks historierne du får her, så galt behøver det ikke nødvendigvis at gå – men du skal bare være klar over, at det sker.

Men nu skal det jo heller ikke skræmme dig helt væk – du må jo godt tage dig af kunderne. Gå og sludre med dem og sidde underholde dem. Du må bare ikke slynge bajere over disken eller servere maden etc. Det vil sige, at du sandsynligvis skal søge om en arbejdstilladelse som manager eller noget i den stil – det er du nødt til at rådføre dig med professionelle om herude. Jeg kender ikke lovene og reglerne godt nok til at rådfører dig. Men der findes mange der kan hjælpe dig med disse spørgsmål herude. Der er for eksempel også regler om, hvor stor din biks skal være og hvor mange midler den har, før der kan ansættes en udlænding. Jeg mener at der skal være 4 thaier ansat for hver udlænding.

Nå – men det var ikke så nemt, vel. Men der er andre muligheder. Du kan være heldig at finde et job hos en dansk virksomhed, som specifikt har brug for en dansker. Det kunne være en telesælger eller en der på anden måde skal bruge sine danskkundskaber.

Arbejde på skole i Thailand

Arbejde på skole i Thailand

Så er der muligheden for at blive engelsk underviser. Det er populært og mange vil forsøge at gå den vej. Som jeg ser det, er der brug for undervisere herude. Dog er det med tiden blevet lidt svære at få disse jobs, som dansker, fordi de kræver at engelsk er dit modersmål – eller du har visse kurser, som beviser du kan undervise i engelsk. Det er ikke nok blot at være engelskunderviser i Danmark. Du skal tage nogle internationale tests, får de får de gode jobs. Men i de lidt mere afsindiges områder kan det være nemmere at få et job på en lokal skole.

Det kan lade sig gøre at arbejde i Thailand. Det kræver bare, at du finder nogle som vil ansætte dig – eller at du har midlerne til at starte din egen forretning.

Håber ikke jeg tog modet helt fra dig – men jeg er blot lidt træt af, alle de artikler på nettet der fortæller at du lige kan finde et arbejde i Thailand og hvor nemt det er. For det er det ikke! Og det er bestemt ikke blevet nemmere siden 2015, det ligger helt fast.

Overvej hvad du kan – tænk dig om. Rejs herud og smag lidt på det, inden du beslutter dig. Jeg kender flere fra Danmark som har arbejdet – og stadig arbejder i Thailand.