Cambodia

Hvad koster det at bo i Cambodia

Hvad koster det at bo i Cambodia
Skrevet af Dallemand

Vil du gerne leve et mere simpelt liv og gøre det billigt? Så kan Cambodia være en fin mulighed for dig.

Der er flere og flere der flytter til Cambodia for at bo der permanent. Det er der mange grunde til. En af dem er, at det er billigt at bo i Cambodia. Af andre grunde kan nævnes, at det er nemt at få et visa, det er forholdsvis enkelt at finde en lejlighed. Maden er fornuftig, om end ikke i Thai standart, men god og billig.  Cambodia er et smukt land og har et varmt klima, hvilket mange der bor her fast, sætter højt på listen.

Som i mange andre lande, kan det være svært at sige 100% hvad det koster at bo der. Nogle lever det vilde overklasse liv og bruger 10.000 dollars om måneden og andre er på budget og klare sig for langt mindre. Jeg bor og har et minimalistisk liv i Thailand og overvejer ofte at flytte til Cambodia. Derfor kender jeg endnu ikke alle udgifter i Cambodia. Men jeg har besøgt landet og ved hvad andre fortæller mig samt hvad jeg selv oplever.

Når man læser diverse online rejseguides om Cambodia (og andre lande i Sydøstasien) står der altid hvor billigt det er at drikke bajere. Det slår næsten aldrig fejl. Hvad sker der for det? Det er jo ikke så væsentlig i forhold til udgifterne for at bo i et land – med mindre man er alkoholiker. Og er man det, vil jeg klart anbefale at bo i Danmark, da det er endnu billigere at købe bajere og vodka der. Men anyway – øl og spiritus er billigt i Cambodia. Både i kiosker, supermarkeder og på bar/cafe/pubs. Der er ikke importskatter på sprut, derfor er det meget billigt.

Men til spørgsmålet – hvad koster det at bo i Cambodia? Jeg vil mene, at du skal have minimum 5-6000 kroner pr. måned. De er et absolut minimum! Med det beløb har du lige råd til at opholde dig i landet og overleve. Men der er ikke råd til meget andet, udover din bolig og mad samt lidt små-ture. Du bør helst have 8000-10.000 kroner om måneden, for at leve fornuftigt.

Nogle er uenige med mig, men det handler jo ikke kun om, hvad det koster at bo i landet. Der er også andre udgifter, så som forsikring, hvilken koster dig omkring 1000 kroner i måneden. Så er der visa, transport, bolig, mad, drikke, og ikke mindst bestikkelsespenge/dummebøder. Du skal vel også have et fly hjem af og til. Og nok også lave et visa run til de omkringliggende lande + hotel og transport hertil. Der bliver brugt penge konstant og det stopper aldrig. Du kommer aldrig til at leve billigt som en lokal cambodianer, sådan er det bare.

Simpelt liv i Cambodia

Simpelt liv i Cambodia

Du kan få en værelse/lejlighed på 25-30km2 i Phnom Penh eller Siem Reap fra 150-250 dollars. Altså omkring et par tusinde kroner. Priserne varierer alt efter hvilken stand og beliggenhed boligen har. Sikkerhed skal du også lige tænke lidt på, inden du tager det billigste du kan finde. Cambodia er ikke så sikkert som Thailand og du bør være mere påpasselig med af finde en sikker bolig (og en der ikke bliver oversvømmet, er også et hit). Skal jeg selv bo i Siem Reap, vil jeg nok sætte 2500-3000 kroner af til en bolig. Dertil kommer der strøm, vand, tv, internet, evt. rengøring. Hvad jeg kan læse mig til, koster det omkring 1000 kroner for det hele. Men igen – der kan spares på aircon og du kan gøre rent selv.

Maden i Cambodia er billig. Spiser du på gaden eller hos lokale koster det et par dollars pr. måltid. Altså 10-20 kroner for et måltid mad med vand. Spiser du på gode restauranter med lækkert mad fra Indien, Italien, US eller Danmark. Så koster det 6-20 dollars for et måltid, hvilket er ret billigt i forhold til det du får. Men igen, skal du holde udgifterne nede, bør du spise den lokale mad. Det er nok her der er flest penge at hente i det lange løb.

Så – hvis vi sætter huslejen til 250 dollars per måned. Forbrug/strøm/internet til 140 dollars. Transport til 50 dollars. Mad og drikke 15 dollars pr. dag. Drikkepenge og bestikkelse pr. måned måske 50 dollars. Så lander vi på omkring 955 dollars for en måned (cirka 6400 danske kroner). Det er sådan et cirka beløb og det er lavt sat. Jeg mener – med det beløb skal alt klappe og du skal spare og leve billigst muligt. Dertil kommer din forsikring, eventuelle rejser i Cambodia eller andre omkringliggende lande. Rejser hjem til Danmark af og til. Dit visa. Måske nogle møbler eller andet du mangler i hverdagen.

Lækkert mad i Cambodia

Lækkert mad i Cambodia

Sidst jeg var i Phnom Penh for at løbe Phnom Penh halv marathon brugte jeg 310 dollars på 5 dage. Altså 62 dollars om dagen, som svare til cirka 400 kroner.

Det skal siges, at 35 dollars blev brugt på visa i lufthavnen. 59 dollars på diverse transport, 25 dollars på entré til turistattraktioner og 10 dollars på telefon/internet/simkort. Således brugte jeg 181 dollars på mad og drikke. Cirka 235 kroner om dagen på at spise og drikke. Her er ikke medregnet hotel, hvor jeg havde gratis morgenmad. De 235 kroner blev udelukkende brugt på at spise aftensmad og købe drikke og diverse i supermarked. Men det var ikke billige restauranter jeg spiste på – det var udelukkende ”dyre” steder. Der var ingen bajere eller natteliv inkluderet i disse priser, da jeg var der for at løbe.

Så 8000-10.000 danske kroner pr. måned er ikke hele ved siden af, hvis du lever billigt. Har du 15.000 vil jeg sige, at det er perfekt. Så kan du tillade dig at rejse lidt og nyde livet. Ikke som en konge, men ganske fedt alligevel.

Hvad koster det at bo i Cambodia i forhold til Thailand? Tja, nu bor jeg jo i Thailand og bør vide lidt om det. Jeg vil mene, at det er stort set det samme. Noget er billige i Cambodia, noget koster mere. Dertil kommer, at der er mere/være korruption i Cambodia og generelt er de lokale fattigere, hvilket kan medføre en vis risiko, når man vælger at bo i Cambodia.

Overvejer du at ændre dit liv og få en mere simpel og enkel tilværelse, som er billige end det du kan opnå i Danmark. Så er det klart en mulighed at flytte til Cambodia. Det er også nemmere at få et job og arbejdstilladelse her i forhold til Thailand, Laos, Malaysia og Vietnam. Men jeg vil anbefale at du blot besøger Cambodia i en måneds tid eller to, inden du beslutter dig. Der er mange der elsker Phnom Penh, jeg selv er ikke blandt dem. Derimod er Siem Reap mere rolig og et bedre bud for mig (smag og behag). Derfor – tag på en måneds rundtur og smag lidt på landet. Der er ufattelige smukke områder rundt i landet, og der er hovedstaden som er beskidt og travl – men til gengæld byder på masser lækkert internationalt mad.

Jeg håber du kunne bruge mine erfaringer til noget – måske lidt inspiration. Jeg ved at jeg nogle gange er lidt hård, når det kommer til hvor billigt og nemt det er at bo i et andet land. Grunden hertil er ret simpel – det er ikke altid rosenrødt og pisse billigt at bo herude. Der skal nogle dadler til, uanset hvor billigt du kan købe bajerne, maden eller lejligheden. Ting har det med at være så billigt, at det bliver dyrt.

Men klart – det kan lade sig gøre at ændre den danske travle hverdag med et eventyr i Cambodia, hvis blot viljen og modet er der.