Nepal

Everest Base camp Pakkeliste – Pakkeliste til trekking i Nepal

Pakkeliste til Nepal
Skrevet af Dallemand

Hvad skal du bruge på din tur i Nepal? Her har du min pakkeliste til trekking i Nepal.

Hvad du skal have med på din tur afhænger af flere ting. Dels er der forskellige områder i Nepal, som kan kræve lidt forskelligt. Mange gange afhængig det af højden og årstiden.

Mit trek gik til Everest området. Det var det så kaldte Everest three pass trek inkl. Kalapatar, Everest Base Camp, Gokyo Lakes og Gokyo Ri. Altså en lang og hård tur på 18 dage, i op til 5600 meter. Jeg trekkede i Nepal først i marts måned.

Herunder min egen pakkeliste til Nepal – hvad brugte jeg og hvad var spild af plads/vægt i rygsækken.

Det gælder altid om, at pakke så let som muligt, det er klart. Tingene skal jo slæbes op i bjergene – hvad enten det er dig selv der bærer det, eller din porter. Du kan også læse artiklen her; hvad koster en guide i Nepal

Jeg bor i Thailand og har derfor ikke noget varmt tøj. Jeg har ikke engang haft lange bukser på i omkring et år, da jeg ankom til Kathmandu. Det eneste jeg havde var en windstopper fra North Face, en sovepose til minus 20, købt i Thailand. Samt et par North Face vandresko også købt og gået til i Thailand. Ellers købte jeg alt grejet/tøjet i Kathmandu og det kostede mig omkring $250 inkl. rygsæk.

Jeg har ikke erfaring med vandring eller trekking, så jeg var nødt til at spørge mig frem og satse på, at jeg fik købt alle de ting jeg havde brug for. Mit bedste råd må blive; klæd dig i lag. Det er vigtigt. Om natten når du sover, kan det være meget koldt – ja, det kan det sådan set hele dagen. Men langt undertøj er et must. Og gerne i to tykkelser. Min sovepose kunne jeg bestemt ikke have undværet. Det var mit bedste køb til dato. Og skoene – gå dem godt til, med forskellige tykkelser af sokker, inden du rejser til Nepal. Det er vigtigt at du kender din sko, inden du tager 18 dage i bjergene.

Min pakkeliste til Nepal:

 • Sovepose til minus 20 grader (Nogle går uden. Jeg kunne ikke undværer min! Vi havde minus 18 grader nogle aftener/nætter – i marts måned. Der er tæpper/dyner i the-husene, men jeg synes det er rart, at have sin egen med. Soveposer kan eventuelt lejes på dagsbasis i Kathmandu).
 • Vandresko eller støvler (Det er bedst med støvler, da de støtter anklerne. Husk at gå dem til. Jeg gik i vandresko, da jeg ikke kunne købe støvler, der passede mig i Thailand. Det gik fint og det er da rart at en sko er let og fleksibel, men støvler er bedst til anklerne og i tilfælde af sne!).
 • Sokker (Varme vandresokker – jeg havde kun 3 par med. Lige i underkanten til 18 dage).
 • 2-5 par underbukser (– eller hvad du foretrækker at gå i. Jeg brugte to par korte løbe-tights til 18 dage. De kan hjælpe med at undgå friktion mellem dine lår. Underhylere har det med at glide op).
 • Lange underbukser og trøje. (Et tyndt sæt og et tykt sæt – guld om aftenen/natten!). 
 • Lange tynde trekking bukser
 • Lange tykke trekking bukser (hvis dit trek er koldt, højt og langt i mange dage. Ikke nødvendigt på alle trek. Afhænger at årstiden og højderne/kulden. Spørg dig frem og køb dem i Kathmandu, hvis det er nødvendigt).
 • Eventuelt et par lette og behagelige træningsbukser (til aftenerne – jeg brugte kun trekking bukserne eller de lange underbukser, da det var for koldt at skifte for meget).
 • 2 varme huer (hvis du sveder eller det regner/sner, kan det være rart med en ekstra tør hue).
 • Halsvarmere/rør (En tynd og en tyk – koster nada i Kathmandu. Lækkert at kunne ændre på beskyttelsen. Ørevarmere, halsvarmer, støv-maske, hue eller hvordan man nu folder den. Super produkt. Kan også bruges som snotklud og håndklæde).
 • Lille håndklæde (sørg for det er Micro fiber eller andet, der ikke fylder og vejer).
 • Rygsæk (størrelsen afhænger af dit treks varighed og om du har en porter. Normalt er en dags-rygsæk god. Jeg brugte en 65liter, da jeg bar alt mit grej selv).
 • Vandrestave (Smag og behag. Jeg har aldrig gået med stave før, men det hjalp meget – specielt ned af bjergene for at skåne dine knæ og til at give balance. Koster nada i Kathmandu).
 • Handsker. Et par tynde og et par tykke. (Rart at kunne skifte, da det ofte er koldt om morgenen og varmere senere på dagen. I højden kan det være meget koldt – og blæsende).
 • Drikkedunk. Gerne to stykker af 1 liter. (Du kan ofte købe flaskevand undervejs – men dette medfører plastik svineri på bjergene, derfor opfordres man til at drikke almindeligt vand. Og det SKAL renses. Jeg købte vand på flaske nogle gange, for at få klor-smagen fra tabletterne lidt væk. Almindeligt vand er gratis, mens det på flaske koster mellem $1,5-$4 per liter).
 • Tabletter til rensning af drikkevand (køb en ekstra pakke. De koster cirka en 5er for 50 stykker – smid pap indpakningen væk, inden du tager af sted. Det gælder i øvrigt alt emballage. Ingen grund til at det vejer og fylder).
 • Sne-dække til dine sko/ben (ofte ikke nødvendigt. Spørg din guide eller på hotellet, om dit trek kræver, at du har disse med. Jeg brugte ikke mine – men nogle gange er de et must på mit trek).
 • Crampons/pigge til sko (i tilfælde af sne/is. Igen – Spørg din guide eller på hotellet, om dit trek kræver at du har disse med. Jeg brugte ikke mine – men nogle gange er de et must på mit trek).
 • En fleece trøje eller to (Gerne med lynlås, så den kan åbnes når det er varmt).
 • Et par T-shirts (Jeg var vammel og det var koldt, derfor ingen bad og heller ikke trøjeskift på min tur. Jeg brugte 2 løbetrøjer).
 • Dunjakke (Din ven, når det er koldt. En mellem-tykkelse bør være fin, hvis du har de andre lag i orden. Ellers køb en af de helt tykke i Kathmandu. Mener de tykke kostede omkring $65 for en kopi).
 • Windstopper (Havde stor glæde af min, da den kan bruges som det yderste lag, til at stoppe den kolde vind. Desuden af den vandafvisende som var godt for mig, da vi havde snevejr nogle dage. Jeg brugte dagligt lang undertrøje, T-shirt, fleece, dunjakke og yderst denne windstopper. Undervejs på dagene kunne jeg tage noget af det af i takt med at det blev varmere – og omvendt om aftenen).
 • Evt. regntøj (Afhænger af område og årstid. Jeg havde billigt plastik-regntøj med fra Thailand. Kostede 20 kroner og jeg brugte det ikke, men gav det til min guide til slut. Nogle årstider kræver det kvalitets regntøj).
 • Regn overslag til din rygsæk (Den findes normalt i en lomme under din rygsæk. Hvis du ikke har en, så kan du købes i Kathmandu. God til snevejr, regnvejr og til let beskyttelse i bussen/flyet eller blot mod støv på ruten).
 • En bog eller to (Altid godt at have noget med at læse i, da eftermiddagen og aftenen kan være lang. Specielt hvis det er koldt og du bruger meget tid i din sovepose. En tablet eller andet kan bruges – bare husk at strøm koster penge i bjergene. Jeg havde én bog med og læste den de første 10 dage. Derefter købte jeg en ny i Namche Bazar).
 • Kamera (Jeg vil anbefale at du har et kamera og en backup. Eventuelt en smartphone, så du er sikker på, at kunne tage billeder. Kulden kan malke dit batteri på rekord tid. Tag gerne ekstra batterier med til dit kamera. Jeg havde en fuld opladning, da vi gik til toppen af Kalapatar bjerget. Jeg tog 6-7 billeder og derefter var der ikke mere strøm. Dette på grund af kulden).
 • Ekstra batterier (Det kostede, i 2018, $3 for en time i stikdåserne og  $5 for en fuld opladning af dit batteri til kamera eller smartphone – det gælder alle steder på mit trek).
 • Eventuelt en god stor power bank (til opladning af mobilen – strøm koster i bjergene. Jeg betalte ikke for opladning af min smartphone, da jeg havde min power bank. Jeg brugte heller ikke min smartphone ret meget, da WI-Fi var dyrt og jeg ikke havde noget signal det meste af vejen, på mit Nepalesiske sim-kort).
 • Lommelygte/pandelampe (God om aftenen og natten, når strømmen ryger eller til morgenvandringerne).
 • Pas, forsikring og diverse personlige papirer 
 • Penge (du skal bruge lokal valuta på dit trek. Hæv rigeligt, da det ofte ikke er muligt at hæve undervejs. Jeg har også altid et par hundrede dollars ekstra med, til nødstilfælde).
 • Læbepomade og solcreme (Det er vigtigt! Jeg så flere tilfælde af røde, forbrændte ansigter og ødelagte læber undervejs på mit trek. Solen er hånd i højderne og vinden tør. Kulden kan også hurtigt ødelægge dine læber. Smør dit ansigt, hals, øre, pande og nakke ind i solcreme hver morgen, inden dit trek starter. Påfør løbende som dagen skrider frem, alt efter behov. Brug en høj faktor 30-50. Læbepomaden – brug en med solfaktor om dagen og en almindelig til aftenen/natten).
 • Personlig hygiejne (tja – tandbørste/pasta, tandtråd, vatpinde og hvad du ellers har behov for. Jeg tog ikke ret meget andet med, da jeg ikke gad slæbe på det).
 • Imodium (til at stoppe diare, hvis det skulle ramme dig. Jeg brugte ikke mine piller, men gav 6 stk. til en gut fra UK, der havde skidt i 5 dage og så ret medtaget ud – det blev han glad for. Så tag dem med og hjælp andre. Det gælder også plaster og andet gjej – hjælp også de lokale undervejs, hvis de har behov for det. Giv eventuelt dit overskydende til de lokale i bjergene, når dit trek er næsten slut). 
 • Paracetamol (altid rart, hvis antennen gør lidt ondt i højderne. Eller hvis skuldrene er ømme fra rygsækken).
 • Evt. Diamox (højdesyge – rådfør dig med din læge inden turen! – jeg kan/vil/må ikke anbefale dig, om du skal spise disse tabletter mod højdesyge eller ej. Det er dit eget ansvar og valg. Jeg havde dem med på min tur, til nødstilfælde, men spiste ingen).
 • Plaster (Vabler eller skrammer).
 • Vabel grej inkl. noget at rense sår med.
 • Chokolade (Dyrt i bjergene – Snickers og Mars koster op til $5 per stk. i bjergene. De koster $0.7 i Kathmandu. Jeg var glad for at jeg tog lidt med til den søde tand, selvom jeg åd det hele de første 3 dage! Rart med lidt sukker efter en hård dag – men igen er det smag og behag. Nogle havde bland-selv slik med, andre nødder og nogle ingenting).
 • Hørepropper (Der er tynde væge i the-husene).
 • Vitaminpiller/kosttilskud (Hvis du er fan af dette – Tæl dem op, så du ikke tager for mange med – det hele vejer).
 • Vådservietter (Som nævnt var jeg ikke i bad i 18 dage pga. kulden. Det bliver pænt vammelt og jeg kan derfor kun anbefale, at tage vådservietter med. Du kan bruge dem til at plet vaske dig med, samt til ansigtet om morgenen. Jeg havde 2 pakker med og købte en ekstra pakke med 20 stk. på vejen ned fra bjergene. De kostede $3).
 • Toiletpapir (I Nepal er det ikke udbredt at bruge toiletpapir. Man skyller sig med vand – hvis det da ikke er frosset til is! Tag noget toiletpapir med. Det bliver man glad for. Jeg havde 4 ruller med og brugte det meste på de 18 dage. Det er heller ikke sjovt, at sidde og skide på et bjerg, midt under din vandring, uden toiletpapir. Jeg var glad for mit, det er helt sikkert!).
 • En tynd snor (Altid rart, hvis snørebåndet knækker, rygsækken strejker eller som tøjsnor).
 • Kort over området (Rart at have et kort, også selvom du har en guide. Godt at kunne finde vej alene, hvis uheldet er ude – jeg brugte ikke mit kort, overhovedet. Min guide fiksede ruten for mig. Du kan ikke regne med, at din GPS/telefon virker).
 • Dine trekking tilladelser (Min guide fiksede det hele for mig).
 • Solbriller (Du SKAL huske solbriller med UV filter og hvad det ellers hedder alt sammen. Solen er hård og skarp oppe i bjergene. Det er værre end i Danmark – og for den sags skyld Thailand. Jeg brugte mine fra morgen til aften, HVER dag! Normalt bruger jeg aldrig solbriller. De beskytter desuden dine øjne mod op hvirvlet støv, hvilket er meget almindeligt, grundet de mange dyr på ruterne).
 • Karabinhager (1-3 stk. til at hænge tøj, kamera eller andet i, på din rygsæk. Koster nada i Kathmandu – ikke et must, men rart at have og de vejer ikke meget).
 • Sandaler/varme sko-sokke ting (Om aftenen og natten kan det være koldt og dine fødder trætte. Jeg så mange der bruge en sådan en fiks puffet sok-sko ting. Jeg brugte ikke mine sandaler. Jeg brugte mine vandresko konstant. Men hvis det havde været lidt varmere, havde jeg gerne smidt dem. Hvis dine vandrestøvler bliver våde er det også smart med noget tørt om aftenen).
Køb trekking udstyr i Nepal

Køb trekking udstyr i Nepal

Det var min pakkeliste til Nepal – jeg har sikket glemt nogle ting, så du må forsøge at gennemtænke din tur og hvad du for behov for. Du må ikke hænge mig op på, om det hele er med her – det var det jeg havde med. Måske har du behov for andet. Jeg valgte at bruge det samme tøj mange dage i træk. Det er der nok andre der ikke ønsker og derfor må tage ekstra tøj med.

Håber du kunne bruge mine råd til rejsen i Nepal og glemmer du noget, kan du købe det hele i Kathmandu. Du kan også købe lidt undervejs på dit trek. Men det koster mere og udvalget er ikke stort.