Rejse informationer

Er det svært at flytte fra Danmark

Flyt fra danmark
Skrevet af Dallemand

Der kan forekomme forskellige grunde til, at visse danskere vælger at flytte fra Danmark. Nogle får et job i udlandet, andre træffer kærligheden og nogle har en udlængsel i kroppen, der drager dem mod eventyret i den store verden.
Men hvorledes gør man? Er det vanskeligt at flytte fra Danmark? Nej, det er det ikke! For de fleste er det ganske vist et stort spring og der kan være adskillige udfordringer forbundet med en fraflytning.

Danmark er et vidunderligt land med mange muligheder – men det er også et land med restriktioner og en normaliseret tilværelse. Man kan fristes til at sige, at populationen er stavnsbundet. Ikke i den negative mening, at de ikke har muligheden for at rejse eller flytte til et andet land. Men hele konstruktionen samt børns/unges opvækst i Danmark gør, at det kan være meget svært at flytte. (Det er vel også meningen, at det bør være sådan?). Endvidere hviler der noget misundelighed eller jantelov og svajer i vinden.

Fri som fuglen...

Fri som fuglen…eller?

Hvorfor benævner jeg danskerne som stavnsbundne? – Det skal såmænd ikke læses alt for ordret eller negativt. Men der er nu noget om det. Langt de fleste danskere stifter gæld og hæfter sig på anden vis, til at blive i Danmark. Det sker sædvanligvis i en meget ung livsalder, da det er dét man er opdraget til at gøre. Det kan være de bliver gift, får børn, stifter forbrugsgæld eller erhverver sig et hus, bil eller en ejerlejlighed. Hovedpointen er, som jeg betragter det, at langt de færreste har råd til disse goder i en ung alder, mens det simultant fastgør dem til at blive i Danmark.
Langt hovedparten vælger at låne penge til disse ting. Det kan være der skal bruges 100.000 kroner på et bryllup. 150.000 til en bil der burde (uden afgifter?!) koste 50.000 fra ny. Måske er studietiden lidt for dyr, hvorfor forbrugsgæld stiftes. En del vælger at erhverve en lejlighed i Aarhus eller København – hvilket er en udemærket idé, om man har penge til det og vil blive i Danmark. Men for langt de fleste betyder det, at de er bastet til en gigantisk gæld – en gæld som fastholder dem i Danmark og fjerner fremtidsudsigterne for at opleve verdenen. Det er jo storartet for det danske samfund, men for enkeltpersonen er det, efter min mening, ikke det bedste setup – hvis man vel og mærke har udlængslen i sig. Det gør, at det er enormt svært at rejse i ud i verdenen i længere perioder.

Hvad regler og love angår, er det ikke synderlig svært at fraflytte Danmark. I første omgang skal du nok have en plan om, hvor du vil hen og hvad du vil lave i det nye land. Hvordan du skaffer visa, til et længere ophold i andre lande, kan også være udfordrende.

Men det er muligt. Når først du har ideen og viljen til at rejse ud i verden, må du nødvendigvis have kontrol over dine udgifter og bindinger til det danske system. Det vil blive skildret nærmere i en anden artikel her på bloggen. Men har du styr på forholdene, er det ganske simpelt at forlade Danmark.

Du går på borgerservice og siger; Jeg vil flytte fra Danmark. (Kan gøres online). Du udfylder blot en formular om, at du fraflytter landet. Enkelt og ligetil.

Men du bør være omhyggelig i forhold til reglerne omkring SKAT – Du må eksempelvis ikke eje bolig i Danmark, med mindre det er et sommerhus eller du lejer din ejerbolig ud i en given periode. Her er du nødt til at undersøge de officielle love hos SKAT eller borgerservice. Stol ikke på mine ord, da jeg ikke har beskæftiget mig med dette materiale, siden jeg flyttede fra Danmark.

Men det er ikke en umulig opgave – det er bare om at komme i gang!