Nepal

10 gode råd til rejser i Nepal

Flod i Nepal
Skrevet af Dallemand

Her kan du læse 10 råd jeg vil give dig, når du rejser til Nepal. De er baseret på mine erfaringer og de tips jeg fik undervejs på min tur.

1: Køb dit trek i Nepal

Der er rigtig mange muligheder for at købe forskellige treks og andre ture på Internettet. Det vælter med online tilbud. Det kan naturligvis være en fordel, at sikre sig, at man kan komme på den tur man ønsker, inden man tager af sted. 

Men jeg vil alligevel sige, at det er bedre at købe turen, når du ankommer til Kathmandu. Ofte er det lidt billigere og der er ufattelig mange, der gerne vil sælge dig en tur. Nogle gange kan man selvfølgelig være uheldig, at lige netop den tur man ønsker, ikke har afgang, når man er ankommet til Nepal. 

Men – det hører vist til sjældenheder. Og det vil oftest være de mere specielle treks, såsom Upper Mustang. Men Annapurna, Everest, Laemtang og de andre populære områder har adskillige afgange hver uge. Jeg vil mene at Everest og Annapurna har daglige afgange. Det er blot et spørgsmål om, at finde et sted at købe turen.

Dal-bath i Nepal

Dal-bath i Nepal

Du kan med fordel spørge på dit hotel, om de kender nogen… dét gør de! Men lad være med at booke det første og bedste tilbud. Spørg en 2-4 forskellige steder, inden du betaler en tur. Husk at få fortalt fuldstændig hvad turen inkluderer. Kan du vælge lige alt fra menuen, eller skal du spise dal-baht (indisk ris-ret) 3 gange om dagen. Jeg kunne frit vælge om jeg ville have vegetarisk burger til morgenmad eller cornflakes til aftensmad. Men ikke alle tilbyder dig dette. 

Vær også opmærksom på standarten af the-husene. Der er stor forskel på kvaliteten. Nogle er reelle lorte-hytter de har banket op, mens andre ligner hoteller. Hver har sin charme. Men det er vigtigt at vide, inden du afregner dig tur. Så dine forventninger stemmer overens med sælgers udsagn.

Jeg vil mene, at de fleste bruger en ekstra dag i Kathmandu til at finde et trek de ønsker samt handle udstyr til turen. Prøv at se efter de treks du kan finde online – ofte bonner de dig ekstra for disse dage (både i starten og slutningen). Hvor du reelt bare vælter rundt i Kathmandu/Themal, som du ville gøre uanset hvad. Godt nok lover de dig ofte, at hente dig i lufthavnen. Men ærligt – hvor svært kan det være, at tage en taxi til Themal (området i Kathmandu, hvor alle friluftbutikker og tur-sælgerne holder til). Det er nemt! Gå ud fra lufthavnen og find en taxi. Betal dem hvad der svare til $8 (2018). Så tager de dig til dit hotel. Og du behøver ikke betale ekstra for dit trek.

Hvis du vil have mere struktur eller skal være sikker på, at du når det hele. Jamen, så kan turene snildt bookes flere steder. Jeg er fortaler for at booke hos de lokale. Jysk rejsebureau har også et kontor/servicecenter i Kathmandu. Hos dem han du sikkert finde en god pakke-rejse.

Skal jeg af sted igen – så booker jeg en flybillet til Kathmandu. Booker et hotel i 2 dage i Themal. Og køber det hele når jeg ankommer. Ikke så meget bøvl der. Men det er naturligvis smag og behag.

2: Køb dit grej og tøj i Nepal

Er du udpræget friluftsmenneske, har du sikkert mange af de ting der kræves, for at trekke i Nepal. Det kan være koldt og du har derfor brug for noget varmt tøj – ligesom vinteren i Danmark. Du kan med fordel klæde dig i lag. Det er mest hensigtsmæssigt. Nogle gange er det mega koldt og senere på dagen forholdsvist varmt. Det afhænger også af årstiden. Men klæd dig i lag og du kommer længst.

Ved du, at du med sikkerhed kommer til at bruge dit tøj og udstyr på andre rejser, eller når du er tilbage i Danmark. Så kan det give mening at købe kvalitet og originale produkter. Men skal du blot på 2-3 uges trekking i Nepal og derefter aldrig bruge udstyret igen. Jamen så køb det hele i Nepal. Det koster nada og holder normalt til dit trek. Tjek lige kvaliteten inden du køber det. (Sko/støvler bør du købe inden. Og gå dem godt til).

Jeg bor i Bangkok og havde ikke haft lange bukser på i et år, da jeg ankom til Nepal. Dét var koldt! Jeg købte alt mit udstyr på nær vandresko og sovepose i Themal. Det kostede omkring et par tusinde kroner inkl. en god rygsæk. 

De små ting såsom huer, handsker, tørklæder koster ingenting i Nepal. En fornuftig hue koster vel omkring 10-15 kroner. Et par tykke vinter-vandre-busker kostede $20. Det eneste der gik i stykker for mig, var mine lange underhylere. De røg i syningen allerede den første dag, da jeg tog dem på. Men alt i alt vil jeg mene, at kvaliteten er fornuftigt til et trek eller tre.

3: Gå alene eller i grupper

Det er et spørgsmål om dine personlige forventninger. Jeg vil uden diskussion vælge at gå alene (eller med den/de venner der er med hjemmefra). Gruppeture er meget udbredt og kan være en smule billigere. Til gengæld har du minimal beslutningskraft. Du kan ikke bare ændre ruten, hvis du bliver syg eller gerne vil et andet sted hen. Det er altid flertallet der bestemmer. Du kan sjældent vide, om du kommer i gruppe med 5 andre fra Danmark – eller 15 russere eller kinesere. Jeg har hørt og læst om mange, der ikke var specielt glade for den konstellation. Men igen – smag og behag. Jeg vil til en hver tid vælge at betale lidt ekstra og have min egen guide i Nepal og eventuelt en porter. Alt efter hvor mange i er af sted sammen.

Jeg ændrede min rute en del undervejs. Der var ingen problemer, da jeg selv bestemte det hele.

I øvrigt vil du møde masser af mennesker undervejs. Godt nok går du ikke i en gruppe, men stederne i sover er alligevel de samme. Her sætter du dig blot hen til nogle andre og siger hej – så er du ikke alene længere. 

4: Book hotel hjemmefra 

Hvis du ikke bestiller en pakke-rejse til Nepal giver det god mening, at booke et hotel til de første par dage i Kathmandu. Området du ”skal” booke i hedder Themal. Nogle booker naturligvis andre steder, men i Themal er der ufattelig mange butikker med trekking udstyr og de før omtalte tur-sælgere. Det er normalt her man starter sit møde med Nepal.

Specielt i højsæsonen kan det være ekstra fornuftigt at booke hotellet hjemmefra, da der kan være mange turister i Themal. 

Vælger du at gå alene (eller med dine venner) kan det også være smart, hvis din guide på forhold laver nogle aftaler med the-husene på trekket. Så du er sikker på, at få overnatning. Jeg havde ingen problemer, da jeg var i Nepal i begyndelsen af marts, hvor sæsonen først lige starter.

Trekker du helt uden guide eller porter, kan du nogle steder booke the-huse på forhånd. Dette kræver dog, at du har ret meget styr på din tur og ved hvor du vil bo. Ellers må du blot spørge dig frem. I nogle tilfælde tage til takke med at sove i spisesalen, hvis der er fuldt booket op. Nogle byer på dit trek er forholdsvis store, med masser af overnatningsmuligheder. Andre er byer med 3-5 huse. Men det skal nok gå alt sammen. Bare kom af sted!

5: Lad være med at drikke alkohol i højderne

I de seneste år er specielt Pokhara (byen hvor man blandet andet starter Annapurna treks) blevet et mini party sted. Jeg har ikke selv oplevet det, men har læst om det og hørt det fra flere der har været der. Alt er vel relativt! Men – jeg vil ikke anbefale dig at drikke, mens du er på dit trek. I de lave højder gør det ikke så meget. Men du kan få ekstra problemer med højdesyge, hvis du drikker alkohol. 

Jeg mærkede højdesygen mildt, allerede inden 3000 meter. Det gik over igen og jeg mærkede ikke mere til det. Men jeg så mange, der var rigtig syge. Folk med hovedpine og opkast. Folk der skulle hentes ned i helikopter. 

Desuden er alkohol dyrt jo højere du kommer op i bjergene. Det skal transporteres derop med yaks eller andet. Det koster og derfor er prisen væsentlig højere end i Kathmandu. 

Mit råd er – lad være med at drikke alkohol. Gør det i Kathmandu, hvis du mener det er nødvendigt med en bette fest.

6: Spis ikke kød på din tur i bjergene

Jeg blev allerede inden afgang informeret om, at jeg ikke skulle spise nogle former for kød, så snart jeg startede mit trek.

De sagde til mig, at jeg helt sikkert ville få diare/madforgiftning. 

Jeg så nogle som spiste kød på turen – hvordan de havde det dagen efter, ved jeg ikke. 

Hashbrown/kartoffel med ost

Hashbrown/kartoffel med ost

Problemet er, at de (i hvert fald i Kumbu La området/Everest) helst ikke slagter dyr (man ser det af og til, men det er ikke normen i deres religion/kultur). Derfor skal alt kød transporteres op i bjergene, enten på dyr eller unge mænd der slæber det på ryggen. Det kan tage lang tid, før det ankommer til det sted der skal bruge det. Og der er absolut ingen køl, udover det naturlige klima. Nogle gange kan det tage en uge, før kødet når frem. I selve the-husene har de heller ikke altid køl.

Det betyder at kødet ofte er fordærvet/fyldt med bakterier, når de endelig når frem i bjergene.

Så – lad være med at spis kød. Forsøg at få dine proteiner gennem andet mad. 

Jeg spiste en del æg, uden problemer. Men min guide frarådede mig at spise dem. Æggene kommer fra Kathmandu – og transporteres på samme måde som kødet. Jeg var måske heldig – men jeg spiste æg stort set dagligt.

7: Køb en forsikring til rejsen i Nepal

Når du rejser i Nepal er det vigtigt med en rejseforsikring. Det gælder sådan set de fleste lande – men i Nepal skal du være særlig opmærksom på, om din forsikring dækker evakuering. Det vil sige, hvis du bliver syg oppe i bjergene – dækker din forsikring så, at du kan blive hentet ned i en helikopter. Det er vigtigt! Også selvom du føler dig stærk, sund og ung. Højdesyge, forstuvede ankler eller andet, rammer alle aldre. 

Sørg for at undersøg om din forsikring dækker helikopter redning i bjergene. Sørg for, at de vil redde dig i den højde du trekker i. Nogle selskaber vil ikke redde ret højt. Andre vil gerne op til 6000 meter. Det er vigtigt at du har styr på, hvor højt din forsikring dækker evakuering.

Nogle sælgere af turene, vil heller ikke lade dig tage af sted, hvis du ikke kan vise dem din forsikringspolice. 

Jeg gav vel omkring $125 for 24 dage. Det er ikke så slemt og er godt givet ud, hvis uheldet rammer. 

Dagligt så jeg cirka 20 helikoptere, der kom for at evakuerer folk. Halvdelen af dem var nok reelt syge eller havde fået skader. Resten formegentligt nogle der snød med forsikringen, fordi de ikke gad gå tilbage.

8: Pas dine tæer og ankler

Du kommer naturligvis til at gå i mange timer. Det er ikke altid så langt, men terrænet gør, at det er hårdt for dine ankler og tæer (samt knæ).

Der er mange ujævne stier, med ret store sten, løst sand og så videre. Der er meget nemt at banke sin tå imod en sten eller forvride en ankel. 

Jeg var selv meget tæt på, at skade anklerne op til flere gange. Jeg slap med skrækken og øm ankel i 10 minutter. 

Når du går nedad vil der være en større risiko for at klemme dine tæer, da din fod har en tendens til at ryge fremad i støvlen/skoen. Pas på med det. Det kan gøre nas i længden og give dig vabler.

En måde at skåne sine ankler på kan være, at bruge vandrestøvler. Jeg selv havde købt nogle fine af slagsen i Thailand, men efter nogle test-gåture viste de sig, at være for store. Derfor endte jeg med at købe vandresko (jeg kunne ikke finde andet i Thailand). De var super fede at gå i og jeg vil sikkert tage dem på en anden gang. Men – jeg kunne godt have brugt støtten om mine ankler, må jeg indrømme.

Når din daglige vandren er slut – så plej dine tæer! Vask dem, uanset om det er minus 20 grader og du ikke orker det. Brugt eventuelt vådservietter. Det gjorde jeg, da det var for koldt at vaske sig i vand. Vi havde minus 18 grader, flere dage. 

Bare sørg for, at holde dine fødder og tæer rene og tørre. Skift dine sokker. Køb eventuelt 10 par i Kathmandu og skift hver dag. Smid de gamle ud/giv dem til nogle lokale (de kan købes for cirka $1-1,5 per par). Jeg havde kun 3 par med til 18 dages trekking. Det var grumt til sidst! 

Det lykkedes mig at etablerer en grum vabel. Faktisk to. Men specielt den ene var slem. Lige under/på siden af storetåen. Grunden til det, var ikke de beskidte sokker. Men derimod kulden. Det var så koldt på min tur, at jeg på et tidspunkt valgte at tage 2 par sokker på. Det føltes dejligt varmt og godt. Men – efter et par dage opdagede jeg, at de 2 par sokker gjorde, at mine tæer blev presset for meget sammen og derved skabte friktion = vablen kom, og blev! Det var et helvede at bakse med en vabel, når man skulle vandre 10 dage mere, før man var i mål.

Sørg for at gå dit fodtøj til, inden du tager til Nepal. Og sørg for at teste den med forskellige sokker og tykkelse.

9: Prut om priserne

Nepal kan minde lidt om Indien. Langt de fleste steder er der ufattelige dygtige og hurtige sælgere. Det gælder både i Kathmandu og i bjergene.

Køber du ind i et supermarked eller køber mad på en restaurant. Så er priserne normalt som foreskrevet.

Men ellers – prut om prisen. Tøj, sko, dimser, udstyr, malerier, trekking-kort, din trekking tur. Det hele! Prut om prisen. Langt de fleste gange er der penge at spare.

Nogle gange købte jeg en dims, uden at prutte om prisen. Men af den grund, at den var så billig i forvejen, at jeg ikke gad/ville være bekendt at presse sælger. Eksempelvis da jeg købte en fin hue til $3. 

10: Vær positiv i Nepal

Start altid din dag med et smil. 

Nepal er et fattigt land. Meget anderledes end Danmark. Både kultur, religion og væremåde. Det kan ikke betale sig, at gå for meget op i detaljer. Er der noget du ikke er tilfreds med, så sig det. De lokale vil ofte forsøge at bedre det for dig. 

Men derudover – bare glem det, og kom videre! Lad være med at gå og mule over bagateller i flere dage. Jeg mødte nogle stykker på min vej, som klagede over stort set alt – det var et helvede at høre på. Glem det – vær glad og nyd din tur.

Det var mine 10 råd til dig. Jeg håber du kunne bruge dem – og husk… det er blot mine oplevelser. Det er ikke sikkert, at du oplever det samme.

God trekking og smil